Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na juhu Nigeru uniesli amerického misionára

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Niger zápasí s bezpečnostnou krízou, pretože skupiny napojené na sieť al-Káida a skupinu Islamský štát tam podnikajú čoraz väčší počet útokov na armádu a civilistov.

Niamey 27. októbra (TASR) – Neznáme osoby uniesli v utorok ráno na juhu Nigeru amerického misionára, ktorý v tomto regióne žil už niekoľko rokov. Agentúru AFP o tom v utorok informoval nemenovaný miestny štátny úradník.

Misionára uniesli zo záhrady na okraji dediny Massalata, vzdialenej 400 kilometrov východne od hlavného mesta Nigeru Niamey. K únosu došlo v oblasti ležiacej pri hraniciach s Nigériou, ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Niger leží v strede rozsiahleho a chudobného regiónu Sahel zápasiaceho s džihádistickým povstaním, ktoré si vyžiadalo tisíce životov a státisíce ďalších ľudí vyhnalo z ich domovov.

Ako poznamenala agentúra Reuters, Niger zápasí s bezpečnostnou krízou, pretože skupiny napojené na sieť al-Káida a skupinu Islamský štát tam podnikajú čoraz väčší počet útokov na armádu a civilistov, a to najmä na západe krajiny, v blízkosti hraníc s Mali a Burkinou Faso. Ako rukojemníci sú v tejto oblasti momentálne zadržiavaní viacerí občania západných krajín.

Medzi nimi je americký humanitárny pracovník Jeffery Woodke, ktorého uniesli v severonigerskom meste Abalak v októbri roku 2016. Predpokladá sa, že momentálne je v susednom Mali.

Nigerský prezident Mahamadou Issoufou vlani v septembri uviedol, že má informácie o tom, že Woodke je nažive a v dobrom zdravotnom stave.

Začiatkom októbra sa na slobodu dostali traja Európania vrátane 75-ročnej pracovníčky francúzskych mimovládnych organizácií Sophie Pétroninovej. Ich únoscovia v Mali ich prepustili zrejme na základe dohody o ich výmene za väzňov, ktorú vyjednala malijská vláda.