Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na južnej Morave budujú výstražný systém pred tornádami

Na archívnej snímke z 25. júna 2021 materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Moravská Nová Ves v Juhomoravskom kraji, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom. Foto: TASR – Vladimír Miček

Ľudí by mali upozorňovať prostredníctvom obecného rozhlasu alebo sirén. Mesto by projekt chcelo pripraviť do leta 2023.

Praha 17. júna (TASR) - Samosprávy a obyvatelia južnej Moravy chcú predchádzať škodám z prípadných ďalších tornád a iných extrémnych prejavov počasia, ktoré sa v tejto oblasti opakovane vyskytli. Pripravujú preto systém výstrah, ktorý by pred nimi varoval. Ľudia si tu stavajú aj malé kryty. TASR informáciu prevzala zo serveru Seznam Zprávy.

Vedenie mesta Břeclav sa vracia k plánu zaobstarať výstražný systém, ktorý pripravilo pred siedmimi rokmi. Približne na 50 miestach chce rozmiestniť 291 hlásičov, ktoré obyvateľov upozornia na riziko extrémnych búrok a záplav. Ľudí by mali upozorňovať prostredníctvom obecného rozhlasu alebo sirén. Mesto by projekt chcelo pripraviť do leta 2023.

Český hydrometeorologický ústav v spolupráci s Olomouckým krajom zase testuje aplikáciu, ktorá na rizikové javy upozorní nielen hasičov, ale aj starostov. Okrem varovania od generálneho riaditeľstva hasičského zboru pôjde hlásenie prostredníctvom aplikácie aj do mobilu. Starostovi príde SMS a notifikácia.

Odborníci však upozorňujú, že vznik tornáda sa úplne predpovedať nedá. "Bohužiaľ, ani v USA nevedia presne, z ktorej supercely môže vzniknúť tornádo," uviedla na Facebooku nezisková organizácia Thunderstorm Research Association. Pri vydávaní výstrah podľa nej výrazne pomáhajú takzvaní lovci búrok, ktorí oznamujú dotyk tornáda so zemou. Až potom sa zapnú sirény.

Prevencia proti dôsledkom extrémneho počasia sa na južnej Morave prejavila aj pri stavbe nových domov či opravách tých starých. "Niekto pri stavaní stien dokonca dáva dva rady ytongových tehál vedľa seba. Častejšie sú betónové stropy," opísal situáciu obyvateľ Mikulčíc na Hodonínsku.

V pondelok 13. júna zasiahlo juhomoravské mesto Lanžhot pri hraniciach so Slovenskom tornádo slabšej intenzity. Bolo to takmer rok odvtedy, čo sa tento jav na južnej Morave vyskytol prvýkrát. Vtedy si extrémna búrka vyžiadala šesť životov a zničila stovky domov v siedmich obciach.