Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Na korunovácii nového zuluského kráľa sa zišli tisíce ľudí

Na archívnej snímke z 29. augusta 2005 vľavo Goodwill Zwelithini, kráľ juhoafrického národa Zuluov počas tradičného tanca v svazijskej dedine Ludzidzini. Foto: TASR/AP

AFP pripomenula, že tradiční vládcovia a náčelníci sú v JAR uznávaní ústavou. Králi síce nemajú výkonnú moc, ale majú morálnu autoritu a ich ľud ich má v úcte.

Nongoma 20. augusta (TASR) - Tisíce ľudí sa v sobotu v v Juhoafrickej republike zišli na korunovácii nového zuluského kráľa, informovala agentúra AFP. Nástupcom Goodwilla Zwelithiniho, ktorý zomrel v marci minulého roka po 50 rokoch vlády, sa má stať jeho syn, 47-ročný Misuzulu Zulu.

AFP pripomenula, že tradiční vládcovia a náčelníci sú v JAR uznávaní ústavou. Králi síce nemajú výkonnú moc, ale majú morálnu autoritu a ich ľud ich má v úcte.

Zosnulý kráľ Goodwill Zwelithini po sebe zanechal šesť manželiek a najmenej 28 detí. Misuzulu je prvorodeným synom Zwelithiniho tretej manželky, ktorú v závete určil za regentku.

Kráľovná však o mesiac neskôr náhle zomrela a zanechala závet, v ktorom Misuzulua vymenovala za kráľa - čo sa nepáči ostatným vetvám rodiny.

Kráľovná Sibongile Dlamini, prvá manželka zosnulého kráľa, podporila ako právoplatného dediča svojho syna princa Simakadeho Zulua.

Aj niektorí z bratov zosnulého kráľa navrhli zasa svojho kandidáta na trón.

Snaha kráľovnej Sibongile spochybniť nástupníctvo súdnou cestou bola v piatok korunovaná úspechom, keďže jej bolo priznané právo odvolať sa proti predchádzajúcemu nepriaznivému rozhodnutiu.

Následne v sobotu dve z jej dcér podali žiadosť o zastavenie všetkých korunovačných rituálov až do odvolania.

"Tí, ktorí sú Zuluovia a poznajú tradície, vedia, kto je kráľ," povedal však Themba Fakazi, poradca predchádzajúceho vládcu, ktorý podporuje Misuzulua.

Budúci zuluský monarcha zdedí rozsiahly majetok a bude využívať aj bohatý zdroj príjmov zo štátnej pokladnice. Kráľ Zwelithini dostával od vlády približne 71 miliónov randov (4,2 milióna dolárov) ročne a vlastnil niekoľko palácov a ďalších nehnuteľností. Kráľovská nadácia vlastní aj tri milióny hektárov pôdy.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, ktorý v marci uznal Misuzulua za právoplatného kráľa 11 miliónov Zuluov, v najbližších mesiacoch formálne potvrdí jeho korunováciu na slávnostnom ceremoniáli, uviedla AFP.