Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na leteckej šou v americkom Dallase sa zrazil bombardér so stíhačkou

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Zrážka si vyžiadala šesť obetí.

Houston 13. novembra (TASR) - Šesť obetí si vyžiadala sobotňajšia zrážka dvoch historických lietadiel z obdobia druhej svetovej vojny na leteckej šou v texaskom Dallase. V nedeľu o tom na Twitteri informovali tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

K havárii došlo na leteckej šou Wings Over Dallas na letisku Dallas Executive Airport. Stíhačka Bell P-63 Kingcobra vrazila len pár desiatok metrov nad zemou do bombardéra Boeing B-17 Flying Fortress. Po zrážke sa lietadlá rozpadli na niekoľko veľkých kusov a následne spadli na zem, kde vybuchli.

Podľa organizátorov leteckej šou sa na palube bombardéra nachádzalo päť ľudí, v stíhačke sedel len pilot.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) oznámil, že príčina nešťastia je nateraz predmetom vyšetrovania.

Štvormotorový bombardér B-17 zohral dôležitú úlohu pri víťazstve v leteckej vojne proti Nemecku v druhej svetovej vojne. S povesťou ťažného koňa sa stal jedným z najvyrábanejších bombardérov vôbec. P-63 Kingcobra bolo stíhacie lietadlo, ktoré vyvinula počas 2. svetovej vojny spoločnosť Bell Aircraft, ale v boji ho používalo iba sovietske letectvo.

K jednej z posledných veľkých havárií bombardéra typu B-17 došlo v októbri 2019, keď na letisku Windsor Locks v americkom štáte Connecticut zahynulo sedem ľudí.