Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na leteckú základňu medzinárodnej koalície v Iraku zaútočili raketami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Raketa typu kaťuša zasiahla v stredu i vojenskú základňu na medzinárodnom letisku v irackom Bagdade, na ktorej pôsobia aj americkí vojaci.

Bagdad 5. januára (TASR) - Na leteckú základňu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi na západe Iraku v stredu vypálili päť rakiet. Útok si však nevyžiadal žiadne škody ani obete. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa koalície.

Koalícia podľa slov predstaviteľa zaznamenala päť rán; najbližší zásah bol vo vzdialenosti 1,2 kilometra od základne al-Asad. Tú využíva koalícia pod vedením USA, ktorá bojuje proti organizácii Islamský štát.

Na túto základňu zaútočili aj v utorok, pripomína AFP. Príslušníci medzinárodnej vojenskej koalície vtedy zostrelili dva drony, ktoré sa na al-Asad pokúšali zaútočiť.

V pondelok koalícia zostrelila dva ozbrojené drony, ktoré mali zaútočiť na americkú základňu pri letisku v Bagdade.

Raketa typu kaťuša zasiahla v stredu i vojenskú základňu na medzinárodnom letisku v irackom Bagdade, na ktorej pôsobia aj americkí vojaci.

K týmto útokom došlo v čase, keď si Teherán a jeho spojenci na Blízkom východe pripomínajú druhé výročie smrti vplyvného iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul 3. januára 2020 pri útoku amerického bezpilotného lietadla neďaleko letiska v Bagdade. Solejmáního zabitie nariadil vtedajší prezident USA Donald Trump.