Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Na letisku v Litve vystavili veľkonočné vajíčko zo zakázaných vecí

Ilustračné foto Foto: TASR - Dušan Hein

Nápad vznikol preto, lebo pri kontrolách na vilniuskom letisku neustále rastie počet zhabaných predmetov, ktoré sa nesmú prepravovať v príručnej batožine.

Vilnius 5. apríla (TASR) - Na letisku v hlavnom meste Litvy Vilnius nainštalovali netradičné "veľkonočné vajíčko" pozostávajúce z predmetov, ako sú nožnice či nože, ktoré si pasažieri nesmú pribaliť do príručnej batožiny. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA.

Inštalácia vysoká zhruba 1,5 metra sa skladá z vyše 1000 nožíkov, nožničiek, zapaľovačov, holiacich strojčekov a ďalších nebezpečných objektov skonfiškovaných počas bezpečnostných kontrol. Cestujúcich chcú takto upozorniť, aby rešpektovali platné opatrenia a predpisy.

Nápad vznikol preto, lebo pri kontrolách na vilniuskom letisku neustále rastie počet zhabaných predmetov, ktoré sa nesmú prepravovať v príručnej batožine.

"Jedného dňa mi napadlo, že by bolo možné ich využiť prakticky a zmysluplne," priblížil Algirdas Venzlauskas z letiskovej bezpečnostnej služby. "Keďže sú tieto predmety pestrofarebné, perfektne sa hodia na vytvorenie veľkonočného vajíčka, ktoré na seba upúta pozornosť pasažierov," dodal.

Venzlauskas vytváral toto vajíčko niekoľko mesiacov tak, že na rám konštrukcie lepil rôzne objekty s úmyslom, aby ho mohli vystaviť ešte pred veľkonočnými sviatkami.

Bezpečnostný šéf litovského letiska Vidas Ksanas uviedol, že každý deň nájdu v príručnej batožine cestujúcich v priemere desať nožníc a osem nožov.