Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na letisku v Mníchove zadržali Nemca podozrivého zo špionáže pre Rusko

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Muž mal údajne spolupracovať s Carstenom L. - zamestnancom nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), ktorého pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska zadržali vlani v decembri.

Berlín 26. januára (TASR) - Na letisku v Mníchove zadržali nemeckého občana na základe podozrenia, že tajne uzatvoril dohodu so zamestnancom spravodajskej služby s cieľom odovzdávať informácie Rusku. Oznámila to vo štvrtok nemecká generálna prokuratúra, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Muž identifikovaný ako Arthur E. bol zadržaný v nedeľu po prílete zo Spojených štátov, uviedla generálna prokuratúra vo vyhlásení. Údajne mal spolupracovať s Carstenom L. - zamestnancom nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), ktorého pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska zadržali vlani v decembri.

Predpokladá sa, že Arthur E., ktorý nie je zamestnancom BND, informácie od Carstena L. odovzdával ruským spravodajským službám, uvádza prokuratúra.

Súd v pondelok rozhodol, že Arthur E. ostane vo väzbe.

Vyšetrovatelia prípadu úzko spolupracujú s BND a americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Nemecké úrady zároveň varovali pred zvýšenou aktivitou ruských špiónov vzhľadom na napätie medzi Ruskom a Západom po invázii Moskvy na Ukrajine.