Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na Maldivách zatkli 14 ľudí za prípravu bombového útoku spolu s IS

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podozriví evidentne pripravovali útok s úmyslom zabiť mnoho ľudí, uviedol novinárom šéf maldivskej protiteroristickej polície.

Male 15. novembra (TASR) - Polícia na Maldivách zatkla 14 ľudí údajne pracujúcich so zahraničnými islamskými extrémistami na príprave bombového útoku v tomto maličkom súostrovnom štáte. Polícia o tom informovala v pondelok večer, píše tlačová agentúra AP.

Podozriví spolupracovali s militantnou organizáciou Islamský štát (IS) a evidentne pripravovali útok s úmyslom zabiť mnoho ľudí, uviedol novinárom šéf maldivskej protiteroristickej polície. Podrobnosti neposkytol.

Dodal, že podozrivých zatkli minulý týždeň v piatok na troch miestach krajiny a polícia podnikla razie v 13 domoch.

Ostrovná republika Maldivy v Indickom oceáne je známa malebnými plážami a drahými letoviskami, ale v posledných rokoch tam zaznamenávajú nárast náboženského extrémizmu. Táto sunnitská moslimská krajina s 500.000 obyvateľmi mala najvyšší počet ľudí na obyvateľa, bojujúcich v zahraničných vojnách.

Bývalý maldivský prezident a súčasný predseda parlamentu Muhammad Našíd utrpel vlani blízko svojho domu kritické zranenia pri útoku bombou pripevnenou na bicykli. Našíd je známy ako liberálny, prozápadne orientovaný politik, pripomenula v utorok AP.