Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Malorke uvoľnili reštrikcie, opäť povolia nočné večierky

Nad ženou, ktorá sa opaľuje na pláži, pristáva lietadlo na letisku v Palme de Mallorca, hlavnom meste španielskeho ostrova Malorka a autonómneho spoločenstva Baleáry v utorok 28. júla 2020, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na neďalekej Ibize, patriacej taktiež k Baleárskym ostrovom, zákaz večierkov stále zostáva v platnosti, z dôvodu väčšej miery infekčnosti.

Madrid 6. septembra (TASR) - Na španielskom ostrove Malorka sa majú vzhľadom na klesajúci počet nakazených na koronavírus opäť uvoľniť epidemiologické reštrikcie. Už od utorka sa tam ľudia z rôznych domácností budú môcť opäť stretávať na večierkoch trvajúcich celú noc, informovala v pondelok tamojšia regionálna vláda.

Agentúra DPA pripomína, že hromadné stretávanie ľudí medzi 1.00 h a 6.00 h ráno boli na tomto ostrove zakázané od konca júla. Neskôr zákaz platil až od 2.00 h ráno a teraz bol zrušený úplne. Po novom zároveň teraz bude môcť pri jednom stole sedieť vo vnútorných priestoroch reštaurácie až 8 ľudí a vo vonkajších 12.

Na neďalekej Ibize, patriacej taktiež k Baleárskym ostrovom, zákaz večierkov stále zostáva v platnosti, z dôvodu väčšej miery infekčnosti, pripomína DPA.

Podľa najnovších údajov, ktoré španielske ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v piatok večer má sedemdňová incidencia na Baleárskych ostrovoch hodnotu 88, a má tak oproti predošlému obdobiu klesajúci charakter. Približne 17 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti na tomto súostroví zaberajú covidoví pacienti.

V Španielsku je oboma dávkami proticovidovej vakcíny zaočkovaných už 71,5 percent obyvateľstva a 77 percent dostalo prinajmenšom prvú dávku. Na samotných Baleárskych ostrovoch dostalo obe dávky už 67 percent a prinajmenšom jednu 70 percent obyvateľov.