Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Malte si pripomenuli výročie vraždy novinárky Caruanovej Galiziovej

Sviečky položené pri portréte maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Foto: TASR/AP

Ďalší podozrivý Vincent Muscat sa súdnemu procesu vyhol, pretože sa už skôr priznal k vine a účasti na vražde, za čo si odpykáva 15 rokov väzenia.

Valletta 16. októbra (TASR) - Na Malte si v nedeľu pietnym zhromaždením pripomenuli piate výročie vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorú usmrtila bomba nastražená v jej aute. Demonštrácia sa konala dva dni po tom, ako sa k vražde novinárky priznala dvojica bratov, ktorých následne odsúdili na 40 rokov väzenia.

Mnohí z účastníkov nedeľného zhromaždenia niesli podľa agentúry Reuters maltské vlajky či fotografie Caruanovej Galiziovej. Viacerí skandovali heslá ako "Daphne mala pravdu" či "Chceme úplnú spravodlivosť".

Na zhromaždení sa zúčastnila aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, ktorá pochádza z Malty. Metsolová položila kvety k miestu neďaleko domu novinárky, kde došlo k výbuchu, ktorý ju usmrtil. Sprevádzali ju príbuzní Caruanovej Galiziovej – jej traja synovia a manžel – a tiež Maria Falconeová, sestra známeho talianskeho prokurátora Giovanniho Falconeho, ktorý viedol boj proti organizovanému zločinu a zomrel pri atentáte.

Predsedníčka EP prisľúbila, že bude aj naďalej podporovať nezávislú žurnalistiku. Caruanovú Galiziovú nazvala "ženou z ocele" či tiež zásadovou ženou, ktorá "vedela rozlíšiť dobré od zlého". Zdôraznila, že povinnosťou Malťanov aj Malty je zasadzovať sa za hodnoty, ktorým novinárka zasvätila svoju prácu.

Reuters pripomína, že nezávislé vyšetrovanie kauzy dospelo k záveru, že maltský štát nesie zodpovednosť za vytvorenie atmosféry beztrestnosti v krajine, ktorá vraždu novinárky umožnila. Maltský premiér Robert Abela označil pred časom zavraždenie novinárky za temnú kapitolu, z ktorej sa Malta "musí poučiť".

Predstavitelia vlády sa na nedeľnom zhromaždení nezúčastnili.

Bratia George a Alfred Degiorgiovci sa v piatok počas prvého dňa súdneho procesu neočakávane priznali k šiestim hlavným bodom obžaloby vrátane úkladnej vraždy novinárky. Následne oboch odsúdili na 40 rokov väzenia.

Ďalší podozrivý Vincent Muscat sa súdnemu procesu vyhol, pretože sa už skôr priznal sa k vine a účasti na vražde, za čo si odpykáva 15 rokov väzenia.

Za osnovateľa vraždy je považovaný vplyvný maltský podnikateľ Yorgen Fenech s väzbami na vtedajších vrcholných vládnych predstaviteľov. Dvojicu bratov si mal podľa prokuratúry na vraždu najať. Podnikateľa tiež obvinili a čaká ho súdny proces. On sám vinu popiera. Zatknutie Fenecha dva roky po vražde vyvolalo sériu masových protestov v krajine, ktoré donútili okrem iných odstúpiť aj vtedajšieho premiéra Josepha Muscata.