Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Marshallových ostrovoch prudko pribúdajú nakazení koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vďaka prísnym karanténnym pravidlám boli Marshallove ostrovy donedávna jednou z posledných krajín, ktoré zostali bez výskytu choroby COVID-19.

Majuro 15. augusta (TASR) - Na tichomorských Marshallových ostrovoch bol vyhlásený stav zdravotnej núdze – v ich metropole Majuro sa totiž koronavírusom SARS-CoV-2 v priebehu jediného týždňa nakazila viac než desatina jeho obyvateľov.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá spresnila, že od 8. augusta, keď bola nákaza potvrdená u niekoľkých ľudí, sa ich počet v tomto meste s 22.500 obyvateľmi vyšplhal na 2800.

Vďaka prísnym karanténnym pravidlám boli Marshallove ostrovy donedávna jednou z posledných krajín, ktoré zostali bez výskytu choroby COVID-19. Teraz tam svoje podporné tímy na pomoc pri zvládaní situácie, vyvolanej koronavírusovým variantom omikron, vysielajú americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) so sídlom v Atlante, štát Georgia, i ďalšie agentúry.

Tri zdravotné strediská zriadené v Majure v súvislosti s epidémiou sú doslova zaplavené ľuďmi, ktorí sa tam snažia vyhľadať pomoc pri liečbe príznakov a otestovať sa, konštatuje AFP. Miestni zdravotníci mali spočiatku problémy zvládnuť tento dopyt – okrem iného aj vzhľadom na počet pozitívne testovaných vo svojich radoch.

Nákaza sa z hlavného mesta rozšírila aj do Ebeye, husto obývanej obce v susedstve Reaganovho testovacieho centra americkej armády ležiaceho na atole Kwajalein.

V snahe obmedziť šírenie nákazy sú od minulého utorka pozastavené vnútroštátne lety národnej leteckej spoločnosti Air Marshall Islands i cestovanie loďami prevádzkovanými štátom na vzdialené ostrovy.

Predpokladanou príčinou vypuknutia nákazy na Marshallových ostrovoch je uvoľnenie karanténnych pravidiel v posledných týždňoch spolu s bezprecedentným počtom ľudí, ktorí prichádzajú cez riadený karanténny proces, približuje AFP.

Vláda predtým oznámila, že plánuje otvoriť hranice a od 1. októbra zrušiť požiadavky na karanténu pri príchode na ostrovy.