Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na mieste nacistického masakru v Ukrajine otvorili novú synagógu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Synagóga je súčasťou nového pamätníka, ktorý vzniká na tomto mieste.

Kyjev 14. mája (TASR) - Ukrajinské úrady otvorili v piatok novú symbolickú synagógu v lokalite Babyn Jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili takmer 34.000 Židov. Informovala o tom stanica BBC.

Babyn Jar je roklina neďaleko hlavného mesta Kyjev, kde boli kyjevskí Židia v priebehu dvoch dní v roku 1941 zoradení a zastrelení Nemcami, ktorí vpadli do krajiny.

Počet obetí vzrástol v nasledujúcich dvoch rokoch na vyše 100.000; hitlerovské oddiely SS tam vraždili Židov, ako aj Rómov a sovietskych väzňov.

Synagóga je súčasťou nového pamätníka, ktorý vzniká na tomto mieste. Na otvorení novej synagógy vystúpil s prejavom hlavný ukrajinský rabín Moše Reuven Azman, prítomný bol aj ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Strop synagógy má maľovanú mapu nočnej oblohy s hviezdami v pozícii, v akej boli 29 - 30. septembra 1941, keď nacisti zmasakrovali viac než polovicu zvyšných kyjevských Židov.

Ukrutnosti spáchané v lokalite Babyn Jar patria k najväčším masakrom Židov na sovietskej pôde počas druhej svetovej vojny.

Na archívnej snímke z roku 1942, ktorú našli na tele nacistického dôstojníka zabitého v Rusku, nacistická popravčia čata strieľa sovietskych civilistov v rokline Babyn Jar na okraji Kyjeva.
Foto: TASR/AP


Piatkové otvorenie synagógy sa zhodovalo s prvým oficiálnym Dňom spomienky na Ukrajincov, ktorí počas vojny zachraňovali Židov.

Izrael si uctieva 2659 Ukrajincov ako spravodlivých medzi národmi. Boli však aj takí, ktorí vyzradzovali Židov jednotkám SS, ako aj takí, ktorí pomáhali pri samotnom vraždení.

Drevenú synagógu naprojektoval švajčiarsky architekt Manuel Herz.

Počas sovietskej éry bola lokalita masakru označená obyčajným obeliskom, ktorý hovoril o "sovietskych" obetiach bez zmienky o Židoch, ktorí boli hlavnými obeťami.

V blízkosti novej synagógy stojí veľký pamätník v tvare menory, ktorý vztýčili v 90. rokoch, keď sa nezávislá Ukrajina rozhodla pripomenúť tieto židovské obete.