Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na mieste zbúranej mešity má v Číne vzniknúť hotel Hilton

Hotel Hilton, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa britského denníka The Telegraph pozemok, na ktorom stála mešita Duling v meste Chotan, úrady predali čínskemu developerovi.

Washington 17. septembra (TASR) - Skupina bojujúca za občianske práva požaduje bojkot siete hotelov Hilton, ktorá má údajne v pláne výstavbu hotela na mieste buldozérmi zbúranej mešity v autonómnej oblasti Sin-ťiang v Číne.

Rada pre americko-islamské vzťahy (CAIR) a ďalšie organizácie usporiadali vo štvrtok pred hotelom Hilton vo Washingtone tlačovú konferenciu, na ktorej vyhlásili svoju kampaň.

Čína je vystavená medzinárodnému tlaku za prenasledovanie moslimského etnika Ujgurov, ktorí žijú prevažne v oblasti Sin-ťiang. Kritici tvrdia, že represie čínskych úradov sú v podstate kultúrnou genocídou Ujgurov, pričom jej súčasťou je aj ich zadržiavanie v tzv. prevýchovných táboroch a ničenie mešít a iných kultúrnych pamiatok.

Podľa britského denníka The Telegraph pozemok, na ktorom stála mešita Duling v meste Chotan, úrady predali čínskemu developerovi. Ten tam plánuje postaviť nákupné centrum, ktorého súčasťou má byť aj hotel Hampton Inn patriaci do siete Hilton.

CAIR na túto kauzu upozornila už v júni vyhlásením, v ktorom varovala, že "ak bude Hilton pokračovať vo svojom hotelovom projekte na mieste zbúranej mešity, pomôže čínskej vláde pri kultúrnej genocíde Ujgurov".

Zástupca CAIR Edward Ahmed Mitchell v rozhovore pre televíziu al-Džazíra vyzval spoločnosť Hilton, aby sa vzdala svojich plánov, ukončila tento projekt a pomohla tak zastaviť "túto katastrofu".

V správe zverejnenej začiatkom júna ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila situáciu na území Sin-ťiangu za "dystopické peklo" a odsúdila "zločiny proti ľudskosti", ku ktorým tam podľa nej dochádza.

Organizácia podrobne popísala, ako sú menšiny - a najmä Ujguri - nútené vzdať sa svojich náboženských tradícií, jazyka a kultúry.

Práve na mešity, ktoré sú viditeľnou súčasťou kultúrneho a náboženského dedičstva regiónu, sa zamerala Čínska komunistická strana a dáva ich búrať. Mešitu v meste Gulja tak podnikateľ z väčšinového čínskeho etnika Chan prestaval nedávno na hotel.