Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na miesto havárie trajektu Estonia sa vydal tím výskumníkov

Na archívnej snímke žeriavová loď zdvíha potopený trajekt M/S Estonia z mora pri pobreží ostrova Uto v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Na expedíciu sme sa pripravovali tri mesiace a zostávame optimistickí, povedal vedúci SA Mare Liberum a šéf výskumného projektu Margus Kurm.

Tallinn 19. septembra (TASR) - Tím výskumníkov sa v sobotu vydal na expedíciu k miestu stroskotania trajektu Estonia. Tragédia sa odohrala v roku 1994. Informoval o tom spravodajský web ERR.

Výprava je financovaná rodinami obetí katastrofy, ako aj z mediálnych výstupov a darov. Najväčším podporovateľom z Estónska je Postimees Grupp, ktorá okrem iného vlastní médiá Postimees, Kanal 2, BNS a Radio Kuku.

Výskumný tím SA Mare Liberum vyrazil z prístavu Eemshaven v Holandsku a plavba na miesto vraku, kde v Baltskom mori spočíva vrak trajektu, bude trvať dva dni.

"Na expedíciu sme sa pripravovali tri mesiace a zostávame optimistickí. Našim cieľom je zmapovať všetky škody, ktoré plavidlo utrpelo, vyfotografovať a oskenovať takéhoto poškodenia, ako aj preskúmať palubu pre autá a okolie vraku," vysvetlil Margus Kurm, vedúci SA Mare Liberum a šéf výskumného projektu.

Na expedícii sa zúčastňuje 46 ľudí vrátane 18 členov posádky lode a šiestich zástupcov médií.

Materiály zhromaždené v priebehu projektu bude analyzovať Andrzej Jasionowski, ktorý má predchádzajúce skúsenosti s touto katastrofou, keďže v rokoch 2005-08 bol členom vedeckého konzorcia, ktoré robilo štúdie pre švédsku vládu. Vedecká analýza by mala byť pripravená na jar budúceho roka.

Trajekt MS Estonia sa potopil pri fínskom pobreží počas nočnej búrky 28. septembra 1994. Spomedzi celkovo takmer tisíc ľudí na palube tragédiu prežilo iba 137 z nich, takmer 760 tiel nikdy nenašli.

Vyšetrovacia komisia stanovila za príčinu potopenia kombináciu konštrukčnej chyby, výnimočnej intenzity búrky a ľudského zlyhania, čo sa však stretlo s kritikou verejnosti poukazujúcej na nedostatočné prešetrenie incidentu.

Po havárii zaoceánskeho parníka Titanic bolo potopenie trajektu MS Estonia druhou najväčšou mierovou námornou katastrofou.