Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na modlitbách v mešite al-Aksá sa zúčastnili desaťtisíce ľudí

Na archívnej snímke komplex mešity al-Aksá. Foto: TASR/AP

Hnutie Hamas minulý týždeň varovalo Izrael, že bude reagovať na akékoľvek možné porušenia pravidiel na Chrámovej hore v Jeruzaleme počas ramadánu.

Jeruzalem 24. marca (TASR) - Desaťtisíce veriacich sa zúčastnili na piatkových modlitbách v jeruzalemskej mešite al-Aksá – prvých od začiatku pôstneho mesiaca ramadán. Podľa miestnych úradov prebehli modlitby pokojne napriek nedávnemu nárastu násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Mešita al-Aksá sa nachádza na Chrámovej hore, ktorá je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším v islame.

Podľa izraelských predstaviteľov prišlo v piatok popoludní do mešity viac ako 80.000 veriacich. Jeruzalemský islamský vakf – nadácia spravujúca Chrámovú horu – ich počet odhadol na 100.000. Izraelská polícia uviedla, že v Jeruzaleme nasadila 2300 svojich príslušníkov.

Fotograf AFP videl na mieste maskovaného muža, ktorý mával vlajkou Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného krídla palestínskeho islamistického hnutia Hamas.

Dlhé rady sa podľa AFP tvorili pri dedine Kalandijá, kde sa nachádza kontrolné stanovište na prechode z okupovaného Predjordánska do Izraela.

Hnutie Hamas minulý týždeň varovalo Izrael, že bude reagovať na akékoľvek možné porušenia pravidiel na Chrámovej hore v Jeruzaleme počas ramadánu.

Chrámová hora, ktorú moslimovia volajú Vznešená svätyňa, je plošina v tvare nepravidelného štvoruholníka v Starom meste v Jeruzaleme. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok židovského chrámu. Na plošine stojí okrem Skalného dómu a mešity al-Aksá – dvoch posvätných stavieb islamu – aj niekoľko menších budov.

V minulosti tam najmä počas ramadánu dochádzalo k násilnostiam medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Od začiatku roka si tento konflikt vyžiadal životy 87 Palestínčanov vrátane militantov, civilistov a tiež detí. Za rovnaké obdobie bolo zabitých 14 Izraelčanov, medzi nimi členov bezpečnostných síl, civilistov i detí. O život prišiel aj jeden ukrajinský civilista, bilancuje AFP na základe údajov z oficiálnych zdrojov z oboch strán.