Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s Krymom, došlo k silnému výbuchu

Kerčský most. Foto: Twitter/Mychajlo Podoľak

Krymské železnice podľa AFP oznámili, že na konci vlaku, ktorý prechádzal cez most, sa vznietil cisternový vozeň.

Moskva 7. októbra (TASR/Teraz.sk) – Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, nastal v sobotu ráno mohutný výbuch. Došlo k nemu na železničnej časti mosta. Objavili sa aj zábery údajne zachytávajúce zrútenie časti vedľajšieho cestného mosta. Premávku na dôležitej dopravnej spojnici zastavili. TASR informácie prevzala od denníka The Guardian a agentúr AFP, AP a Reuters.

Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú horiaci vlak, z ktorého stúpa čierny dym. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ), ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Krymské železnice podľa AFP oznámili, že na konci vlaku, ktorý prechádzal cez most, sa vznietil cisternový vozeň.

Kerčský most, známy aj ako Krymský most, je pre Rusko vysoko symbolický i dôležitý pri zásobovaní jeho síl na polostrove Kryme, anektovanom v roku 2014, a ďalších okupovaných častiach južnej Ukrajiny. Jeho cestnú časť otváral ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018, železničný most otvorili o dva roky neskôr.

Ide tiež o najdlhší most v Európe, ktorý ruské médiá pri otvorení v roku 2018 vyzdvihovali ako "stavbu storočia". Ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.



Ruské úrady: Výbuch na Kerčskom moste spôsobila bomba vo vozidle


Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle. Oznámili to v sobotu ruské úrady, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) uviedol, že výbuch nákladného vozidla na cestnej časti mosta viedol k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru "čiastočne zrútili". Dopravu cez most zastavili.

Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však vyhlásil, že ide o "začiatok", uviedla stanica BBC.

"Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané," napísal Podoľak v tvíte.

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie. Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a "čo najskôr odstráni následky". Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Na snímke vrtuľník hasí požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinskí predstavitelia reagujú na výbuch na Kerčskom moste


Predstaviteľ strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil sobotňajší výbuch na Kerčskom moste za dôsledok ruskej anexie Krymu a snáh integrovať polostrov s ruskou pevninou. Podobne ako ďalší ukrajinskí činitelia však neuviedol, že zodpovedný je Kyjev, informovala stanica BBC.

"Ruská nelegálna výstavba sa začína rozpadať a horieť. Dôvod je jednoduchý: ak postavíte niečo výbušné, tak to skôr či neskôr vybuchne," vyhlásil predseda poslaneckého klubu strany Sluha národa Davyd Arachamija. Poškodenie Kerčského mosta, dôležitého pre zásobovanie ruských jednotiek na juhu Ukrajiny, označil za "začiatok".

Iní ukrajinskí predstavitelia sa vyjadrili radostnejšie, avšak tiež bez prihlásenia sa k zodpovednosti, informovala agentúra AP. Niektorí želali "všetko najlepšie" ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý mal v piatok 70. narodeniny.

Moskva takéto postoje odsúdila. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že "reakcia kyjevského režimu na ničenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristický charakter", informovala agentúra AFP.

Ukrajinské ministerstvo obrany prirovnalo explóziu na moste spájajúceho okupovaný Krym s Ruskom k aprílovému potopeniu ruského krížnika Moskva. "Dva notorické symboly ruskej moci na ukrajinskom Kryme padli. Čo bude ďalej?" píše sa na účte ministerstva na Twitteri.

Spravodajský server Ukrajinska pravda uviedol, že podľa tvrdenia jeho zdroja z bezpečnostných zložiek stála za výbuchom Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Oficiálne miesta to však nepotvrdili, doplnila stanica Sky News.

Ruské úrady pripísali explóziu bombe umiestnenej v nákladnom vozidle. Neobjasnili však, ako by mohla takáto nálož spôsobiť škody takého veľkého rozsahu, konštatovala agentúra DPA.

Ukrajinskí predstavitelia opakovane hovoria o opätovnom ovládnutí Krymu a viacerí označili Kerčský most za legitímny cieľ v rámci obrany proti invázii Ruska. Moskva zdôraznila, že útok na tento most by bol jasným prekročením "červenej línie", a v takom prípade pohrozila údermi na veliteské centrály v Kyjeve.

Na snímke vrtuľník hasí požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Niektorí prokremeľskí komentátori už vyzývajú na tvrdú odplatu voči Ukrajine. Nie je jasné, ako bude reagovať Kremeľ, dodáva BBC.

Rusko: Pri výbuchu na Kerčskom moste zahynuli najmenej traja ľudia


Pri výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s okupovaným ukrajinským Krymom zahynuli v sobotu ráno najmenej traja ľudia. Oznámili to ruskí vyšetrovatelia, informujú agentúra AFP a televízia CNN.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož. Z vody vytiahli telá dvoch obetí, muža a ženy, ktorých totožnosť zisťujú.

Vyšetrovatelia podľa oznámenia tiež identifikovali majiteľa nákladného vozidla. Má ísť o obyvateľa Krasnodarského kraja, ktorého bydlisko už prehľadávajú.

Najvyšší predstaviteľ ruskej správy Krymu Sergej Axionov vo vysielaní ruskej štátnej televízie povedal, že opravy mosta by sa mohli začať už v sobotu večer. Ubezpečoval tiež obyvateľov polostrova, že majú dostatok zásob potravín a paliva.

Rusko chystá obnovenie železničnej dopravy na poškodenom Kerčskom moste



Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste spájajúcom Rusko a Krymský polostrov sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo dopravy. TASR informuje podľa správy BBC.

"V súčasnosti prebieha primárne posúdenie stavu infraštruktúry železničnej časti Krymského mosta, či je možné povoliť prejazd vlaku," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. "Podľa odborníkov" by sa mohla železničná doprava obnoviť v sobotu večer. Ruská agentúra Interfax v sobotu popoludní informovala o obnovení cestnej dopravy na nepoškodenej časti cestného mosta.

Poškodenie Kerčského mosta dáva Ukrajine "náskok vo vojne 2, 3 týždne"



Výbuch na Kerčskom moste je "obrovský úspech", ktorý poskytne Ukrajine náskok na bojisku dva, tri týždne, povedal v sobotu vojenský expert Michael Clarke pre britskú televíziu Sky News.

Bezpečnostný analytik a odborník na obranu Clarke vysvetlil, že Kerčský most je "jediným spojením Ruska a Krymu, ktoré nevedie cez Ukrajinu" - pred vybudovaním mosta existovalo medzi oboma krajinami len slabé, obmedzené trajektové spojenie.

Teraz Rusi budú musieť dopravovať zásoby "po mori do (okupovaného juhoukrajinského) prístavu Mariupol a potom použiť jedinú obstojnú železničnú trať - ktorá sa teraz dostáva do dostrelu ukrajinského delostrelectva", spresnil Clarke.

"Táto situácia poskytuje Ukrajine náskok vo vojne dva, tri týždne, kým bude most opravený," uviedol Clarke. Dodal, že most "nebude poškodený večne".

Výbuch vážne poškodil cestný a železničný Kerčský most, spájajúci Rusko s protiprávne anektovaným juhoukrajinským Krymským polostrovom, v sobotu ráno. Dosiaľ sa most využíval na prepravu ruských vojakov a vojenských zásob na Krym a odtiaľ do ďalších častí južnej Ukrajiny. Explózia zničila úseky cesty a poškodila aj železničné koľaje. Dva úseky cesty sa zrútili do mora a cestná doprava na moste je teraz možná len v jednom smere.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom na moste explodovala nálož. Po explózii začal horieť vlak s cisternami v železničnej časti mosta.

Ruskí predstavitelia doteraz tvrdili, že Kerčský most, nazývaný aj Krymský most, je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.

Pre Rusko je most tiež dôležitým symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. Jeho postavením sa Kremeľ snažil ukázať, že Rusko a Krym sú navždy spojené, uviedla stanica BBC.


Ruský operátor: Cez Kerčský most zasiahnutý výbuchom začínajú premávať vlaky



Železničná doprava na Kerčskom moste, spájajúcom Krymský polostrov s ruskou pevninou, sa v sobotu podvečer obnovila, uviedla v oznámení ruská spoločnosť Grand Service Express. Most pritom ráno poškodil výbuch. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Spoločnosť Grand Service Express, ktorá prevádzkuje dopravu medzi Moskvou anektovaným ukrajinským Krymom a Ruskom, uviedla, že z polostrova vyrazili podvečer dva vlaky a smerujú do Moskvy a Petrohradu.

"Vlaky prejdú cez Krymský most," napísala spoločnosť na sociálnej sieti Telegram, pričom použila ďalší názov zaužívaný pre Kerčský most.

Železničná doprava na moste sa pomaly obnovuje, uviedla aj tlačová agentúra AP. Podľa nej sa z krymských miest Sevastopol a Simferopol pohli dva vlaky a smerovali k mostu.

V sobotu predtým sa na moste obnovila aj cestná doprava - na jednom z dvoch pruhov, ktorý ostal po výbuchu neporušený. Vozidlá prúdia raz z jedného, raz z opačného smeru, informoval na Telegrame Ruskom podporovaný líder Krymu Sergej Aksionov, citovaný agentúrou AP.

"Pohyb vozidiel po Krymskom moste sa začal. V tejto chvíli je doprava umožnená autám a autobusom, ale s dôkladnou kontrolou. Žiadam vodičov kamiónov, aby si naplánovali trasu tak, že využijú trajekty cez Kerčský prieliv," dodal Aksionov s tým, že trajektová doprava sa už čoskoro spustí.

Železničná aj cestná doprava bola po explózii na Kerčskom moste dočasne zastavená.

Všetky vozidlá prechádzajúce cez most musia absolvovať dôkladnú kontrolu, či sa v nich nenachádzajú výbušniny. Napriek tomu tam v sobotu ráno explodoval kamión, ktorý patril obyvateľovi Krasnodarského kraja na juhu Ruska. Ruské úrady uviedli, že prehľadali mužov dom a odborníci zisťujú trasu kamióna.

Osobná trajektová doprava medzi Krymom a ruskou pevninou sa má obnoviť v nedeľu, píše AP.

Putin prikázal prísnejšie chrániť Kerčský most na Krym



Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. TASR informuje podľa agentúry Reuters

Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý ráno poškodil Kerčský most. Za posilnenie ochranných opatrení bude zodpovedná Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondratiev vyhlásil "žltý" stupeň teroristickej hrozby v okrese Temrjuk, kde stojí most. To znamená prísnejšie bezpečnostné opatrenia vrátane prehliadok na kontrolných bodoch. Po modrom a žltom nasleduje kritický stupeň - "červený".

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy výbuch označil za "teroristický útok". Ak sa preukáže, že ho naplánovala Ukrajina, "následky budú nevyhnutné" povedal v krymskej metropole Simferopol. "Reakcia by mala byť tvrdá, ale nie nevyhnutne frontálna," povedal Sluckij. Dodal, že Rusko má skúsenosti s bojom proti teroristom.

Mnoho posmešných vyhlásení ukrajinských predstaviteľov naznačuje, že za výbuchom Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). "Môže ísť o akt štátneho terorizmu, ktorému, ako vidíme, tlieskajú v európskych metropolách," povedal.

Most, ako kľúčová spojnica na okupovaný Krym, bude urýchlene opravený. "Krym je (teraz) zásobený všetkým dôležitým," povedal Sluckij.