Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na moste v Sydney bude permanentne inštalovaná aborigénska vlajka

Budova Opera House a most Harbour Bridge v austrálskom Sydney, foto z archívu. Foto: TASR/AP Photo

Aborigénsku vlajku navrhol v roku 1971 austrálsky domorodý umelec Harold Thomas.

Sydney 19. júna (TASR) - Vlajka pôvodných obyvateľov Austrálie, Aborigénov, bude od konca tohto roka natrvalo umiestnená na vrchole Prístavného mosta (Harbour Bridge) v Sydney. Oznámila to v nedeľu vláda spolkového štátu Nový Južný Wales.

Aborigénska vlajka bude inštalovaná popri austrálskej vlajke a vlajke Nového Južného Walesu. Ich stožiare sú vysoké 20 metrov a zástavy si vyžadujú pevné upevnenie, aby odolali poveternostným podmienkam. Vlajky majú rozmery 9 × 4,5 metra.

"História pôvodného obyvateľstva sa musí oslavovať a oceňovať, aby mladí Austrálčania pochopili bohatú a trvalú kultúru, ktorá sa spája s našou minulosťou," uviedol regionálny premiér Dominic Perrottet, ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

"Permanentné umiestnenie domorodej vlajky na Prístavnom moste v Sydney je práve týmto krokom a pokračovaním procesu uzdravovania v rámci širšieho postupu smerom k zmiereniu," dodal.

Aborigénsku vlajku navrhol v roku 1971 austrálsky domorodý umelec Harold Thomas. Austrálska vláda ju v roku 1995 uznala za oficiálnu vlajku tamojšieho pôvodného obyvateľstva.

Vlajka je horizontálne rozdelená na rovnaké polovice čiernej farby (horná časť) a červenej farby (dolná časť) so žltým kruhom v strede. Čierna farba symbolizuje aborigénsky ľud, červená farba znázorňuje zem a žltá farba predstavuje slnko.