Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na novembrovom zjazde vládneho Fideszu budú len zaočkovaní delegáti

Na archívnej snímke maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Delegáti zjazdu si budú voliť vedenie strany.

Budapešť 2. novembra (TASR) - Na XXIX. zjazde maďarskej vládnej strany Fidesz, ktorý sa bude konať 14. novembra, sa budú môcť zúčastniť iba delegáti zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, napísala v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Delegáti zjazdu si budú voliť vedenie strany. Okrem iného rozhodnú o osobe nového podpredsedu Fideszu, ktorý by mal nahradiť Katalin Novákovú, ministerku bez kresla zodpovedná za záležitosti rodiny. V ďalších najvyšších funkciách sa neočakáva personálna zmena, píše atv.hu.

Na zjazde vládnej strany sa zvyčajne zúčastní vyše 1300 delegátov, z epidemiologického hľadiska je teda masovým podujatím. V septembri 2019 sa na zjazde zúčastnilo 1406 delegátov, ktorí jednohlasne znovuzvolili premiéra Viktora Orbána za predsedu Fideszu.

Zdroje Fideszu pre ATV uviedli že novembrový zjazd sa bude konať v súlade s aktuálnymi epidemiologickými opatreniami.

Vláda minulú stredu rozhodla, že zamestnávatelia môžu nariadiť svojim zamestnancom povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Od 1. novembra je v Maďarsku povinné nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy osôb a v zdravotníckych zariadeniach platí zákaz návštev.

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 1867 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 39 pacientov. Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol na 30.920, pričom infekciu dosiaľ v tejto krajine potvrdili 876.497 osobám.

Vyše 5,7 milióna ľudí v Maďarsku dostalo najmenej dve dávky proticovidovej vakcíny a vyše 1,2 milióna osôb dokonca už tri dávky očkovacej látky.