Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande začali celosvetové demonštrácie za ochranu klímy

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podobné demonštrácie by sa mali v priebehu piatka konať v mnohých krajinách sveta.

Wellington 3. marca (TASR) - Tisícky školákov vyšli v piatok na Novom Zélande do ulíc a odštartovali tak celosvetové demonštrácie a podujatia klimatického hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť), informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Novozélandská mládež podľa rozhlasovej stanice Radio New Zealand požadovala ukončenie nových projektov v oblasti ťažby fosílnych palív, zníženie volebného veku na 16 rokov a zriadenie väčšieho počtu morských chránených zón.

"Úprimne povedané, dochádza nám čas a mne dochádza trpezlivosť. Musíme naliehavo konať," uviedol predseda strany Zelených na Novom Zélande James Shaw. Zároveň pripomenul tropickú cyklónu Gabrielle, ktorá v polovici februára spustošila severnú časť tejto ostrovnej krajiny a pripravila o život najmenej 11 ľudí. Škody spôsobené cyklónom sú obrovské.

"Ľudia prišli o svojich príbuzných a nespočetné množstvo životov sa prevrátilo naruby. Toto je klimatická zmena," dodal.

Na protesty vyzvala mládežnícka organizácia School Strike for Climate a klimatické hnutie Fridays For Future. Podobné demonštrácie by sa mali v priebehu piatka konať v mnohých krajinách sveta.