Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande zaznamenali rekordný denný prírastok prípadov covidu

Ľudia počas očkovania proti koronavírusu vo vakcinančnom centre v novozélandskom Aucklande 19. októbra 2021. Foto: TASR/AP

V súčasnosti je tam zaočkovaných približne 67 percent obyvateľov a vláda minulý týždeň zaviedla povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov.

Wellington 19. októbra (TASR) – Nový Zéland v utorok zaznamenal najvyšší denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Stalo sa tak v čase, keď krajina musela pre rozširujúci sa variant delta upustiť od stratégie „nulovej tolerancie covidu", informovali agentúry AFP a Reuters.

Za uplynulých 24 hodín evidovali na Novom Zélande 94 nových prípadov. Bol tak prekonaný rekord z prvej vlny pandémie z vlaňajšieho apríla, keď na Novom Zélande za jeden deň pribudlo 89 nových prípadov nákazy.

Najviac nových prípadov zaznamenali v utorok v najväčšom meste krajiny Auckland, kde pribudlo až 87 infikovaných. Stalo sa tak aj napriek tomu, že v Aucklande platia už niekoľko týždňov prísne pandemické opatrenia. V meste navyše v pondelok opäť o dva týždne predĺžili lockdown, ktorý tam zaviedli ešte v polovici augusta.

Z nárastu počtu nových prípadov vláda obviňuje nezaočkovaných ľudí a tých, ktorí porušujú pravidlá.

„Pravidlá platia pre všetkých, rovnako ako aj požiadavka, aby sa každý, u koho sa prejavia symptómy, dal otestovať," uviedla pre novinárov novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Nový Zéland bol jednou z mála krajín sveta, ktorým sa vlani – v prvej fáze pandémie – podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu, a to aj vďaka prísnym reštrikciám v oblasti medzinárodného cestovania. Táto ostrovná krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu infekcie, až kým sa v polovici augusta nezačal v najľudnatejšom meste Auckland šíriť nový vysokonákazlivý variant delta.

Pre šíriaci sa variant delta musela novozélandská vláda napokon upustiť od stratégie „nulovej tolerancie covidu" a namiesto toho sa rozhodla zamerať na to, aby sa zaočkoval čo možno najväčší počet obyvateľov krajiny.

V súčasnosti je tam podľa agentúry Reuters zaočkovaných približne 67 percent obyvateľov a vláda minulý týždeň zaviedla povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov.