Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS má už 1113 obetí, WHO varovala pred zhlukmi prípadov

Na snímke zdravotník v ochrannom odeve kráča vo výstavnom centre, ktoré je prerobené na dočasnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 5. februára 2020. Foto: TASR/AP

Vírus dostal na konferencii v Ženeve, organizovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), oficiálny názov COVID-19.

Kuala Lumpur 12. februára (TASR) - Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre západné Tichomorie Takeši Kasai varoval v stredu pred "zhlukmi prípadov koronavírusu bez zjavnej spojitosti s Čínou".



Kasai tým konkrétne myslel lokálne prenosy koronavírusu. Dodal, že všetky krajiny v tomto regióne sa musia "pripraviť na možnosť širšieho prenosu" vírusu.

Malajzia hlásila 18 prípadov nákazy koronavírusom, ktorý WHO oficiálne pomenovala Covid-19, a Singapur má zaznamenaných 47 prípadov, z ktorých vyše polovica sú miestne prenosy.

Región západného Tichomoria, ako ho charakterizuje WHO, zahŕňa 37 krajín vrátane Filipín, Číny, Južnej Kórey, Nového Zélandu a Austrálie.

Londýn má prvý potvrdený prípad infekcie novým koronavírusom


Britská metropola Londýn potvrdila v stredu prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa koncom decembra rozšíril z Číny do viacerých krajín. Informoval o tom na svojej stránke denník The Guardian.

Podľa denníka je pacientkou čínska občianka, ktorú prepravili na špecializované oddelenie jednej z londýnskych nemocníc. Ide o deviaty prípad infekcie nebezpečným koronavírusom v Británii.

Spahn vyzval EÚ, aby dala viac peňazí na boj proti koronavírusu


Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vyzval Európsku úniu, aby vo väčšej miere finančne prispievala na výskum v boji proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2.

Spahn v stredu na stretnutí výboru Spolkového snemu pre zdravotníctvo v Berlíne vyzval na zjednotenie v otázke rozpočtu EÚ určeného na výskum v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Takisto apeloval na EÚ, aby reagovala na žiadosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a finančne viac prispievala na boj proti šíreniu koronavírusu.

Spahn nevylúčil, že regionálna epidémia sa môže zmeniť na celosvetovú pandémiu. "Dnes sa ešte nedá povedať, či z regionálne ohraničenej epidémie v Číne vznikne alebo nevznikne celosvetová pandémia. To dnes ešte nemôžeme povedať. Čo ale môžeme urobiť, je čo najlepšie sa pripraviť a situácia, ktorá je dnes v Nemecku, ukazuje, že sme sa dobre pripravili. Čo však nemôžeme definitívne povedať, je to, ako sa bude v nasledujúcich dňoch a týždňoch vyvíjať. Predtým, ako bude lepšie, sa situácia môže ešte zhoršiť," uviedol Spahn.

V Nemecku je momentálne 16 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Jens Spahn, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Hongkong: Demonštranti si uctili pamiatku lekára, ktorý upozornil na koronavírus


Aktivisti v Hongkongu si v stredu uctili pamiatku čínskeho lekára Li Wen-lianga, ktorý bol jedným z prvých, čo upozornili na nový druh koronavírusu. Tridsaťštyriročný oftalmológ v nemocnici v meste Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy, podľahol ochoreniu pomenovanému ako Covid-19 minulý piatok po tom, ako sa nakazil od jedného z pacientov.

Lekárovu pamiatku si v stredu v Hongkongu pripomenuli účastníci demonštrácie za slobodu prejavu a transparentnosť.

Na videosnímke čínsky doktor Li Wen-liang. Čínsky lekár Li Wen-liang (34), ktorý sa dostal do ťažkostí s úradmi komunistickej krajiny za skoré varovanie pred epidémiou smrtiaceho koronavírusu, tomuto ochoreniu v piatok 7. februára 2020 miestneho času podľahol.
Foto: TASR/AP


Nový koronavírus by mohol zdevastovať chudobnejšie krajiny


Rozšírenie nového koronavírusu do chudobných krajín s nízkou úrovňou zdravotnej starostlivosti je obrovskou hrozbou, na ktorú svet nie je dostatočne pripravený.

"Ak má Čína problém zastaviť tento vírus, chudobnejšie krajiny to budú mať ešte ťažšie. To znamená, že takú rýchlosť šírenia nákazy ako v Číne možno už čoskoro uvidíme aj inde," vyhlásil Konyndyk.

Ako pripomína CNN, Čína sa vo Svetovom indexe zdravotnej bezpečnosti umiestnila spomedzi 195 krajín z hľadiska pripravenosti na epidémie infekčných ochorení na 51. mieste. Nepatrí teda medzi štáty s najvyššou mierou pripravenosti, avšak umiestnila sa omnoho vyššie než mnohé rozvojové krajiny.

Na snímke lekári skenujú pacientovi pľúca v dočasne postavenej nemocnici Chuo-šen-šan pre pacientov s novým koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Thajsko nepovolilo zakotviť výletnej lodi bez potvrdeného prípadu koronavírusu


Thajské úrady nepovolili v utorok vylodenie pasažierov výletnej lode MS Westerdam patriacej plavebnej spoločnosti Holland America Line, hoci na palube plavidla nebol zaznamenaný nijaký prípad koronavírusu.

"Vydal som príkaz. Zákaz lodi vplávať do doku," uviedol na Facebooku thajský minister zdravotníctva Anutchin Čchánvínkún. Zástupca thajského ministra dopravy v samostatnej správe zdôraznil, že Thajsko plavidlu "rado poskytne palivo, lieky a jedlo".

Lodi MS Westerdam už v obavách zo šírenia nového koronavírusu odmietli umožniť vstup do prístavov v Japonsku, na Taiwane, Guame aj Filipínach.

Si Ťin-pching prisľúbil pomoc odvetviam stratovým v dôsledku koronavírusu


Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil v stredu daňové úľavy a ďalšiu pomoc hospodárskym odvetviam, ktoré v dôsledku epidémie nového koronavírusu. Opatrenia majú podporiť odvetvia a zastaviť škody na hospodárstve.

Si Ťin-pching to povedal v čase, keď spoločnosti čelia rastúcim stratám v dôsledku zatvárania tovární, kancelárií, obchodov či iných podnikov v rámci najrozsiahlejších opatrení proti šíreniu chorôb, aké boli kedy v Číne zavedené.

Čínsky prezident Si Ťin-pching má na tvári rúško a nechal si zmerať teplotu, keď prišiel do nemocnice vo Wun-chane navštíviť zdravotníkov a pacientov postihnutých smrtiacim koronavírusom 10. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Počet úmrtí počas epidémie nového koronavírusu stúpol v Číne na 1113



Počet úmrtí počas epidémie nového koronavírusu stúpol v Číne v stredu na 1113 po tom, čo bolo Národnej zdravotníckej komisii nahlásených ďalších 97 obetí na životoch.

Údaj, pravidelne oznamovaný čínskymi úradmi, klesol už druhý deň po sebe. V utorok bolo nahlásených 108 nových úmrtí na koronavírus.

Po celej Číne bolo potvrdených celkovo vyše 44.600 nakazených ľudí, napísala tlačová agentúra AFP.

V stredu nahlásili približne 2000 nových prípadov nákazy, z toho 1638 v najťažšie postihnutej stredočínskej provincii Chu-pej, kde epidémia v decembri prepukla.

Nový vírus sa podľa presvedčenia úradov objavil vlani v spomínanej provincii Chu-pej na trhovisku v meste Wu-chan, kde sa predávajú divé zvieratá. Práve toto mesto s okolo 11 miliónmi obyvateľov sa stalo ohniskom nákazy.

Vírus dostal na konferencii v Ženeve, organizovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), oficiálny názov COVID-19. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok v prvý deň dvojdňového podujatia vyhlásil, že krajiny majú šancu zastaviť šírenie vírusu vo svete.

Šéf WHO takisto povedal, že hoci 99 percent prípadov infekcie sa vyskytuje v Číne, kde je stále "veľmi vážnym stavom núdze", aj pre zvyšok sveta "predstavuje vážnu hrozbu".

Tedros vyzval krajiny, aby si vymieňali údaje a poznatky, lebo to pomôže v ďalšom výskume nového ochorenia.

Na snímke zamestnanci v ochrannom oblečení dezinfikujú obchod v čínskom meste Wu-chan 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Ďalších 39 ľudí na výletnej lodi je nakazených novým vírusom



Ďalších 39 ľudí na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess, kotviacej pri pobreží Japonska, malo pozitívne testy na nový koronavírus. Celkový počet nakazených na lodi je tak 174. V stredu o tom informoval japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Z 53 výsledkov nových testov bolo pozitívnych 39," povedal novinárom minister a dodal, že vírusom šíriacim sa z Číny je infikovaný aj predstaviteľ zodpovedný za karanténu.

Výletná loď Diamond Princess sa od začiatku minulého týždňa nachádza v karanténe pri japonskom meste Jokohama.

Loď zakotvila v Jokohame po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Japonské úrady spočiatku vykonali lekárske testy na asi 300 z celkového počtu 3711 pasažierov.

V uplynulom týždni sa rozhodli otestovať všetkých cestujúcich, pričom počet nakazených cez víkend stúpol.

Nakazených cestujúcich úrady previezli do nemocníc. Tí, ktorí ostali na palube, boli požiadaní, aby ostali vo svojich kajutách a vyhýbali sa kontaktu s ďalšími pasažiermi.

Diamond Princess by v karanténe mala ostať do 19. februára.

Japonský minister zdravotníctva Kató ešte v pondelok vyhlásil, že okolo 600 ľudí na palube naliehavo potrebuje lieky. Polovica pasažierov bola podľa neho zásobená cez víkend.

Na snímke výletná loď Diamond Princess kotví v prístave v Jokohame 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Na nový koronavírus zomrelo v Číne 1110 ľudí



Počet úmrtí na epidémiu spôsobenú novým koronavírusom v stredu v Číne stúpol na 1110, pričom stredočínska provincia Chu-pej, najhoršie zasiahnutá epidémiou, hlásila 94 nových úmrtí.

Zdravotnícka komisia v Chu-peji pri pravidelnej každodennej aktualizácii údajov takisto potvrdila 1638 nových prípadov nákazy v tejto provincii, kde sa nový vírus objavil vlani v decembri.

V celej Číne je teraz vyše 44.200 potvrdených prípadov nákazy, ako vyplýva z predchádzajúcich zverejnených údajov čínskej vlády.

Nový vírus sa podľa presvedčenia úradov objavil vlani v spomínanej provincii Chu-pej na trhovisku v meste Wu-chan, kde sa predávajú divé zvieratá. Práve toto mesto s okolo 11 miliónmi obyvateľov sa stalo ohniskom nákazy.

Vírus dostal na konferencii v Ženeve, organizovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), oficiálny názov COVID-19. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok v prvý deň dvojdňového podujatia vyhlásil, že krajiny majú šancu zastaviť šírenie vírusu vo svete.

Vyzval krajiny, aby si vymieňali údaje a poznatky, lebo to pomôže v ďalšom výskume nového ochorenia.

Čínske úrady v utorok odvolali z funkcií dvoch vysokopostavených predstaviteľov zdravotníctva v provincii Chu-pej, kde sú od konca minulého mesiaca izolované desiatky miliónov obyvateľov a v provinčnej metropole Wu-chan platia prísne obmedzenia.

Výletná loď, ktorú odmietli štyri krajiny, zakotví v Kambodži


Operátori výletnej lode MS Westerdam, ktorej pre obavy zo šírenia nového koronavírusu odmietli vstup do svojich prístavov už štyri krajiny, v stredu oznámili, že napokon dostali povolenie vylodiť pasažierov v Kambodži. Informovala o tom agentúra AP.

"Všetky povolenia sme už dostali a sme nesmierne vďační kambodžským predstaviteľom za ich podporu," píše sa na webovej stránke plavebnej spoločnosti Holland America Line, ktorá loď vlastní.

Plavidlo momentálne smeruje do prístavu v kambožskom meste Sihanoukville, kam má doraziť vo štvrtok ráno. Pasažieri budú po niekoľkých dňoch charterovými letmi prevezení do metropoly Kambodže Phnom Pénh, kde prestúpia na lety do svojich domovských krajín.

V utorok zamietlo plavidlu MS Westerdam vstup do svojich prístavov Thajsko po tom, ako tak urobili Japonsko, Taiwan a Filipíny.

Obavy zo šírenia vírusu sa zvýšili po tom, ako japonské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že na palube výletnej lode Diamond Princess, ktorá sa od začiatku minulého týždňa nachádza v karanténe pri Jokohame, bolo potvrdených 174 prípadov koronavírusu.

Spoločnosť Holland America Line však uviedla, že spomedzi viac než 2200 pasažierov na palube sa nový druh koronavírusu neobjavil u žiadnej osoby.

MS Westerdam svoju plavbu začala v januári v Singapure a jej poslednou zastávkou bol Hongkong, kde sa doposiaľ vyskytlo 50 prípadov ľudí infikovaných koronavírusom.

Kambodžský premiér Hun Sen, ktorý je silným podporovateľom Číny, poprel, že by jeho krajine hrozilo v súvislosti s koronavírusom nejaké nebezpečenstvo. Takisto nepristúpil ani k zákazu priamych letov medzi Kambodžou a Čínou. Takéto opatrenie pritom v snahe zamedziť šíreniu nákazy podnikli už viaceré krajiny. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že by to poškodilo bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, ako aj ekonomiku Kambodže.

WHO nechce predpovedať, kedy epidémia sa skončí


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za predčasné hovoriť o tom, či súčasná epidémia nového koronavírusu v Číne už kulminovala a kedy by sa mohla skončiť. Informovala o tom agentúra AFP.

"Myslím si, že je momentálne trochu priskoro pokúšať sa hovoriť o začiatku, strede alebo konci tejto epidémie," povedal novinárom v Ženeve Michael Ryan, šéf krízového tímu WHO, čím reagoval na pokles počtu nových prípadov nákazy hlásených z Číny.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že hoci sa počet nových prípadov v Číne v priebehu posledného týždňa stabilizoval, je stále potrebná "najvyššia opatrnosť". "Táto epidémia sa ešte môže vydať akýmkoľvek smerom," zdôraznil.

Zároveň varoval pred stigmatizáciou ľudí nakazených novým koronavírusom, alebo krajín, v ktorých sa šíri. Podľa neho to oslabuje spoločné medzinárodné úsilie, ktoré je potrebné v boji proti vírusu.

Šéf WHO v tejto súvislosti ocenil Kambodžu za to, sa rozhodla prijať americkú výletnú loď Westerdam, ktorú predtým — pre obavy zo šírenia nového koronavírusu — odmietli štyri ázijské krajiny. Táto loď začala svoju plavbu v Singapure a jej poslednou zastávkou bol Hongkong, kde sa vyskytlo už zhruba 50 prípadov nákazy novým koronavírusom.

"Toto je príklad medzinárodnej solidarity, na ktorú neustále vyzývame," komentoval generálny riaditeľ WHO prijatie lodi Westerdam v Kambodži, kde zakotví vo štvrtok.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.

Globálny počet nakazených presiahol 45.000, pričom len v samotnej Číne je však infikovaných vyše 44.600 ľudí. Nákaza spôsobená koronavírusom si doposiaľ vyžiadala najmenej 1115 ľudských životov.