Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na ostrov Lampedusa dorazilo vyše 500 zachránených migrantov

Na archívnej snímke migranti s ochrannými rúškami čakajú v móle na sicílskom ostrove Lampedusa v južnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Počet migrantov v základnom prijímacom stredisku na Lampeduse sa po sobotňajšom príchode nových zvýšil na viac než 1200, pričom zariadenie má kapacitu približne 250 osôb.

Rím 28. augusta (TASR) - Viac než 500 migrantov dorazilo v sobotu na rybárskej lodi na taliansky stredomorský ostrov Lampedusa. Podľa tamojších úradov ide o "jedno z najväčších pristátí za uplynulú dobu", informovala tlačová agentúra DPA.

Týchto 539 migrantov predtým objavili talianske hliadkovacie plavidlá, ako ich bezmocne unáša v preplnenej rybárskej lodi na Stredozemnom mori, len 15 kilometrov od pobrežia Lampedusy, a zachránili ich, uvádzajú talianske médiá.

Podľa prvotných oficiálnych údajov boli medzi migrantmi najmenej tri ženy a 29 maloletých osôb bez sprievodu dospelých. Zachránení pochádzajú najmä z krajín severnej a západnej Afriky, ako aj z Bangladéša a Sýrie.

Počet migrantov v základnom prijímacom stredisku na Lampeduse sa po sobotňajšom príchode nových zvýšil na viac než 1200, pričom zariadenie má kapacitu približne 250 osôb.

Len v utorok prišlo na Lampedusu v priebehu 24 hodín celkovo 507 migrantov na palube vyše 20 člnov. Podľa štatistík OSN prišlo o život v tomto roku v Stredozemnom mori približne 1040 migrantov.

Podľa najnovšej bilancie, ktorú poskytlo talianske ministerstvo vnútra, od začiatku januára dorazilo na taliansku pôdu vyše 37.000 migrantov na rozličných plavidlách. Je to viac než dvojnásobok za rovnakú dobu minulý rok.

Migračná problematika je na talianskej politickej scéne neustálym zdrojom sporov. Rím preto vyzýva ostatné štáty EÚ, aby akceptovali spravodlivejšie rozdelenie migrantov v celom bloku.