Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na ostrove Lesbos pre lesný požiar nariadili preventívnu evakuáciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Úrady nespresnili, koľko ľudí bolo evakuovaných, ale do evakuácie bolo zapojených niekoľko autobusov a malých člnov.

Atény 23. júla (TASR) - Úrady na západe gréckeho ostrova Lesbos v sobotu pre lesný požiar nariadili preventívnu evakuáciu turistov i obyvateľov jedného z letovísk. Ako uviedla agentúra AFP, oheň zničil už najmenej dva domy v dedine Vatera ležiacej na pobreží ostrova.

Úrady nespresnili, koľko ľudí bolo evakuovaných, ale do evakuácie bolo zapojených niekoľko autobusov a malých člnov.

Hasiči na likvidáciu požiaru, ktorý na ostrove Lesbos vypukol v sobotu okolo 10.00 h miestneho času v oblasti Rogada Polichnitu, nasadili sedem lietadiel a vrtuľník a požiadali o posily zo severu Grécka. Oheň sa šíril na dvoch frontoch - jeden smerom k obci Vrísa a druhý smerom k Vatere.

Hasiči na severovýchode Grécka v sobotu už tretí deň pokračovali v hasení požiaru v národnom parku Dadia, ktorý je najväčšou lokalitou Natura 2000 v Grécku a je známy svojou kolóniou supov. Záchranári v sobotu informovali, že zásahu hasičských lietadiel zabránil hustý dym z požiaru.

Podľa vedcov je nárast extrémnych poveternostných javov na svete priamym dôsledkom globálneho otepľovania, pričom ich intenzitu, trvanie i frekvenciu sa zvyšuje emisiami skleníkových plynov.

Minulý rok vlna horúčav a lesné požiare zničili v Grécku 103.000 hektárov a pripravili o život troch ľudí.

V gréckom meste Mati sa v sobotu konala spomienka na obete lesného požiaru, ktorý v roku 2018 zachvátil pobrežné oblasti tohto mesta. O život vtedy prišlo 102 ľudí.