Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Na plenárku CoFoE prišli i Ukrajinci, za obete vojny bola minúta ticha

Na snímke ukrajinská vlajka, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Plénum Konferencie o budúcnosti EÚ prediskutuje 88 návrhov vychádzajúcich z panelových diskusií európskych občanov.

Štrasburg 11. marca (TASR) - Na dvojdňové plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu boli pozvaní aj občania Ukrajiny. Ich účasť presadil belgický europoslanec a spolupredseda Výkonnej rady CoFoE Guy Verhofstadt, informuje spravodajca TASR.

Prvá plenárna schôdza z viacerých naplánovaných počas dvojdňového podujatia sa začala minútou ticha na pamiatku obetí ruskej agresie na Ukrajine.

Verhofstadt skonštatoval, že záver CoFoE sa uskutoční v celkom inej atmosfére než jej začiatok. Dodal, že svet po "tejto nezmyselnej vojne" na Ukrajine už nikdy nebude ako predtým.

Plénum Konferencie o budúcnosti EÚ prediskutuje 88 návrhov vychádzajúcich z panelových diskusií európskych občanov, pričom po prvýkrát sa na rozprave o postavení EÚ vo svete zúčastnia aj ukrajinskí občania a poslanci.

Do priestorov Európskeho parlamentu v Štrasburgu prišlo 30 zástupcov Ukrajiny vrátane poslancov parlamentu a členov spolku PromoUkraina. Sú medzi nimi aj vojnoví utečenci vrátane tých, čo utiekli pred násilnosťami, ktoré vypukli na východe Ukrajiny v roku 2014.

spravodajca TASR Jaromír Novak