Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na pobreží Guatemaly objavili uhynuté korytnačky a delfíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Pozostatky živočíchov budú analyzovať experti v snahe určiť príčinu ich úhynu.

Guatemala 24. júna (TASR) - Na tichomorskom pobreží Guatemaly objavili tento týždeň desiatky uhynutých korytnačiek, delfínov a iných morských živočíchov. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnych úradov, ktoré nález podnietil k spusteniu vyšetrovania, o tom v piatok informovala agentúra AFP.

V priebehu tohto týždňa na tamojšom pobreží objavili až 65 uhynutých korytnačiek (prevažne druhu kareta zelenavá) a 14 uhynutých delfínov, uviedla pre AFP guatemalská Národná rada pre chránené územia. Neuviedla však bližšie podrobnosti o tom, kde k nálezom došlo.

Predstavitelia tohto vládneho úradu sa domnievajú, že rozsiahly úhyn živočíchov mohli spôsobiť silné búrky, ku ktorým došlo v uplynulých dňoch a mohli zapríčiniť, že sa do oceánu dostali toxické látky z pevniny. Vyšetrovatelia tiež preverujú, či pri úhyne živočíchov nemohol zohrať svoju úlohu aj priemyselný rybolov, ktorý sa rozmáha pri pobreží.

Pozostatky živočíchov budú analyzovať experti v snahe určiť príčinu ich úhynu. K predstaviteľom úradov sa pridali aj dobrovoľníci, skúmajúci, či pri pobreží nevyplavilo ďalšie mŕtve zvieratá, dodáva AFP.