Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na pobreží Severného mora narastá počet nelegálnych migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Migračný tlak na belgické pobrežie začal narastať po tom, ako sa severofrancúzske prístavné mesto Calais dostalo pod prísny dohľad úradov.

Brusel 16. februára (TASR) - Celkovo 318 nelegálnych migrantov zadržali od začiatku februára v belgickom regióne Západné Flámsko. Guvernér tejto provincie Carl Decaluwé pre tlačovú agentúru Belga uviedol, že 60 percent z nich zatkli v okolí prístavu Zeebrugge.

Podľa agentúry Belga je belgické pobrežie vďačným terčom pre žiadateľov o azyl, ktorí sa cez Severné more snažia dostať na územie Británie.

V januári polícia v Západnom Flámsku zadržala 947 utečencov. V rovnakom období minulého roka to bolo iba 133 nelegálnych prisťahovalcov. Tento trend pokračoval aj vo februári tohto roka, keď za dva týždne zadržali 318 utečencov. Vlani vo februári to bolo 115 utečencov za celý mesiac.

Podľa úradných záznamov väčšinu z utečencov zadržali v Zeebrugge, v blízkosti prímorských stredísk De Haan, Veurne a Middelkerke. Vyše polovicu z nich (56 percent) tvorili irackí štátni príslušníci.

Guvernér Decaluwé upozornil, že migranti sa môžu obrátiť na Informačné centrum pre žiadateľov o azyl a tiež na úrad námornej polície, kde získajú potrebné informácie o svojich právach, povinnostiach a o priebehu azylovej procedúry. Dodal, že zadržaní utečenci dostávajú jedlo a pitie a majú zabezpečený prístrešok a základné ľudské potreby.

Migračný tlak na belgické pobrežie začal narastať po tom, ako sa severofrancúzske prístavné mesto Calais s pribúdajúcim počtom migrantov snažiacich sa dostať do Británie dostalo pod prísny dohľad úradov.