Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Na počesť Alžbety II. vypálili 96 sálv

Členovia Ctihodnej delostreleckej roty vystrelili na Tower of London v piatok 9. septembra 2022 salvu na pamiatku smrti kráľovnej Alžbety II. Foto: TASR/AP

Jednotlivé salvy vypaľovali v desaťsekundových intervaloch.

Londýn 9. septembra (TASR) - Vo všetkých štyroch historických krajinách tvoriacich Spojené kráľovstvo, ako aj v zámorských oblastiach Británie vypálili v piatok o 13.00 h (14.00 h SELČ) salvy na pamiatku zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. Celkovo vypálili 96 sálv; každá z nich symbolizuje jeden rok života kráľovnej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Salvy boli vypálené z Hyde Parku príslušníkmi Kráľovského jazdeckého delostrelectva, z londýnskeho Toweru príslušníkmi Ctihodnej delostreleckej roty, ako aj z Edinburského hradu v Škótsku, z Hillsboroughského zámku v Severnom Írsku, z Cardiffského hradu vo Walese a tiež z Normanských ostrovov a Gibraltáru.

Členovia 104. pluku Kráľovského jazdeckého delostrelectva počas salutovania na Cardiffskom hrade pri príležitosti smrti kráľovnej Alžbety II., piatok 9. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Jednotlivé salvy vypaľovali v desaťsekundových intervaloch.

Po celom Spojenom kráľovstve sa v piatok napoludnie miestneho času (13.00 h SELČ) rozozvučali zvony na počesť Alžbety II. Zvony sa ozývajú na Westminsterskom opátstve, Katedrále svätého Pavla či na hrade Windsor.