Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na post veľvyslanca v Poľsku je nominovaný syn Zbigniewa Brzezinského

Bratislave sa 18. apríla 2013 začal 8. ročník najväčšej medzinárodnej konferencie o zahraničnej politike a bezpečnosti v strednej Európe - Globálne bezpečnostné fórum Globsec 2013. Na snímke bývalý poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Zbigniew Brzezinski počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Michal Svítok

Mark Brzezinski, ktorého nomináciu musí ešte potvrdiť americký Senát, je investor.

Washington 5. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden nominoval za veľvyslanca USA v Poľsku syna Zbigniewa Brzezinského, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov politiky studenej vojny. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že v Poľsku, odkiaľ pochádzajú Brzezinského predkovia, táto nominácia vyvolala námietky.

Mark Brzezinski, ktorého nomináciu musí ešte potvrdiť americký Senát, je investor. V diplomacii bol aktívny aj za predchádzajúcich demokratických administratív: Keď bol prezidentom USA Barack Obama, Mark Brzezinski bol veľvyslancom USA vo Švédsku.

O jeho nominácii na post v Poľsku sa špekulovalo už niekoľko týždňov. Poľský spravodajský server Onet.pl v tom čase informoval, že varšavská vláda proti tejto nominácii namietala, že Brzezinski má prostredníctvom svojho otca poľské občianstvo, preto nie je spôsobilý byť veľvyslancom.

Poľsko je blízkym spojencom USA vo východnej Európe, ale nedávno vyjadrilo svoju nespokojnosť s rozhodnutím prezidenta Bidena dať de facto zelenú kontroverznému plynovodu Nord Stream 2 spájajúcemu Rusko s Nemeckom.

Varšava zasa odmieta kritiku Spojených štátov na margo pripravovaného zákona, ktorý podľa USA povedie k "podkopávaniu nezávislých médií" a dotkne sa aj súkromného kanála TVN vo vlastníctve americkej skupiny Discovery Channel.

"Pretrvávajúca demokratická regresia poľskej vlády, ktorej posledným prejavom je snaha podkopať nezávislé médiá a jednu z najväčších amerických investícií v krajine, je veľmi znepokojujúca," uviedla v stredu skupina demokratických a republikánskych senátorov v spoločnom vyhlásení.

Hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price už v júli Poľsko varoval, že "slobodná a nezávislá tlač" je "nevyhnutným prvkom demokracie", pripomenula AFP.

Zbigniew Brzezinski pochádzal z poľskej aristokratickej rodiny a na prelome 70. a 80. rokov bol poradcom prezidenta Jimmyho Cartera pre národnú bezpečnosť. Presadzoval tvrdú líniu proti Sovietskemu zväzu, a to najmä podporou islamistických povstalcov, ktorí bránili invázii Moskvy do Afganistanu.

Mark Brzezinski má 56 rokov a po páde železnej opony študoval v Poľsku ako štipendista Fulbrightovej nadácie, pričom skúmal ústavný prechod krajiny k demokracii. Jeho sestrou je známa televízna novinárka Mika Brzezinská, ktorá moderuje reláciu televízie MSNBC Morning Joe.