Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

SLEDUJEME: Petr Pavel zložil sľub a stal sa novým českým prezidentom

Český novozvolený prezident Petr Pavel (uprostred vľavo) skladá prísahu počas jeho inaugurácie na Pražskom hrade v Prahe 9. marca 2023. Foto: TASR/AP

Na ceremónii vo Vladislavskej sále je prítomných asi 800 pozvaných hostí vrátane Pavlových predchodcov Miloša Zemana a Václava Klausa, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Praha 9. marca (TASR) - Na Pražskom hrade sa začala spoločná schôdza oboch komôr českého parlamentu, počas ktorej zvolený prezident Petr Pavel zloží sľub a stane sa novou hlavou štátu. Na ceremónii vo Vladislavskej sále je prítomných asi 800 pozvaných hostí vrátane Pavlových predchodcov Miloša Zemana a Václava Klausa, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Krátko po 14.00 h do sály vstúpili najvyšší ústavní činitelia v protokolárnom poradí – predseda Senátu Miloš Vystrčil a predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, za nimi premiér Petr Fiala a následne predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský s manželkou.

Potom svoje miesta v predných radoch zaujali bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus spolu s manželkami a tiež vdova po Václavovi Havlovi Dagmar Havlová.

Schôdza by mala trvať približne 50 minút. Potom Pavel s manželkou opustí Vladislavskú sálu a spolu pôjdu pozdraviť ľudí z balkóna na Treťom nádvorí Pražského hradu. Týmto gestom Pavel symbolicky nadviaže na prvého českého prezidenta Václava Havla, ktorý verejnosť zdravil z toho istého miesta. V tomto bode programu avizoval Pavlov tím prekvapenie.

Český novozvolený prezident Petr Pavel so svojou manželkou Evou prichádza na Pražský hrad, kde sa pred jeho inauguráciou koná obed s bývalým českým prezidentom Milošom Zemanom a jeho manželkou, na Pražskom hrade v Prahe 9. marca 2023.
Foto: TASR/AP


V sprievode náčelníka generálneho štábu Karla Řehku pôjde následne špalierom bojových zástav k soche T. G. Masaryka na Hradčanskom námestí, kde položí kvety a pozdraví sa s verejnosťou. Tam by malo nastať ďalšie prekvapenie.

O 15.30 h sa začne v Španielskej sále menej formálne stretnutie pri čaši vína, na ktoré je pozvaných asi 2500 hostí. Slávnostný deň sa skončí ekumenickou modlitbou za vlasť a prezidenta v Katedrále svätého Víta.

Pavel: Jednotný stredoeurópsky hlas je dôležitý pre víťazstvo Ukrajiny



Česká republika je krajinou strednej veľkosti s unikátnou polohou v strede Európy a má tak často striedmejší pohľad na svet než krajiny s mocenskými ambíciami. Česko teda môže byť v zahraničnej politike hráčom stmeľujúcim štáty podobnej rozlohy s rozumným uvažovaním – a takých je v Európe väčšina. Ukrajina ukázala, ze odhodlanie je viac než sila agresora. Jednotný stredoeurópsky hlas je dôležitý, aby pomohol Ukrajine k víťazstvu nad ruskou agresiou. V inauguračnom prejave to vo štvrtok vyhlásil nový český prezident Petr Pavel.

Pavel sľubuje aktívny štart vo funkcii prezidenta



Nová česká hlava štátu Petr Pavel plánuje byť aktívny vo funkcii hneď od začiatku. Vo svojom prejave krátko po zložení sľubu na Pražskom hrade vo štvrtok avizoval, čoskoro zverejní svoj plán konkrétnych cieľov na prvých sto dní. Podľa vlastných slov je pripravený radšej byť kritizovaný za príliš aktívny štart, než byť pasívny.

Pavel v inauguračnom prejave odsúdil manipulácie a šírenie strachu



Nový český prezident Petr Pavel chce do najvyššej ústavnej funkcie v krajine priniesť dôstojnosť, rešpekt, slušnosť a ďalšie hodnoty, ktoré podľa neho v posledných rokoch zjavne strácali na dôležitosti. Vo svojom inauguračnom prejave vo štvrtok ďalej vyhlásil, že aj v českej politike sa často presadzovali populisti, ktorých úspech sa opieral o manipulácie a šírenie strachu, pričom on na to nikdy nepristúpi. Informuje o tom TASR.

Výsledok januárových prezidentských volieb podľa neho ukázal, že ľudia dávajú prednosť pravde pred nenávistnými útokmi a prekresľovaním reality.

"Spoločnosť nie je rozdelená, skôr si zvykla viac hovoriť o tom, čo ju rozdeľuje. Výsledok volieb ukázal, že ľudia preferujú pravdu a slušnosť," vyhlásil.

Vo funkcii plánuje byť aktívny hneď od začiatku. Avizoval, čoskoro zverejní svoj plán konkrétnych cieľov na prvých sto dní v úrade. Podľa vlastných slov je pripravený radšej byť kritizovaný za príliš aktívny štart, než byť pasívny.

Rola prezidenta je podľa neho najťažšia tam, kde sa končia jeho právomoci, preto je pripravený spolupracovať na riešení jednotlivých problémov s ďalšími predstaviteľmi štátu.

Zopakoval, že ako prezident bude pracovať najmä v podhradí, aby bol bližšie k ľuďom. Chce, aby sa Pražský hrad viac otvoril občanom a kultúrnym či iným akciám.

Český novozvolený prezident Petr Pavel (uprostred vpravo) so svojou manželkou Evou kráča okolo hostí pred jeho inauguráciou na Pražskom hrade v Prahe 9. marca 2023. Petr Pavel sa vo štvrtok (9. marca) zložením sľubu stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.
Foto: TASR/AP



Na zaistenie dlhodobej prosperity je potrebné znížiť infláciu a schodok verejných financií, zdôraznil. Vyzdvihol zároveň potrebu orientovať českú ekonomiku na inovácie a moderné technológie.

V časti prejavu o zahraničnej politike vyhlásil, že Česká republika je krajinou strednej veľkosti s unikátnou polohou v strede Európy a má tak často striedmejší pohľad na svet než štáty s mocenskými ambíciami. Česko teda môže byť v zahraničnej politike hráčom stmeľujúcim štáty podobnej rozlohy s rozumným uvažovaním – a takých je podľa neho v Európe väčšina.

Ako pokračoval, Ukrajina ukázala, že odhodlanie je viac než sila agresora. Jednotný stredoeurópsky hlas je dôležitý, aby pomohol Ukrajine k víťazstvu nad ruskou agresiou.

Nečakajme, kým väčšie štáty prídu s riešeniami, vyzval. "Kde je napísané, že tými rozumnejšími a schopnejšími sú vždy tí najväčší?" položil si rečnícku otázku.

Pavel chce, aby jeho krajinu v zahraničí vnímali ako spoľahlivého partnera s vlastnými názormi, ktorý dokáže veci ovplyvniť k lepšiemu. Je potrebné udržať si pokoru, ale potrebná je aj odvaha a vízia, dodal.

Po prejave na spoločnej schôdzi oboch komôr parlamentu vo Vladislavskej sále vystúpil Pavel aj s manželkou Evou na balkóne na Treťom nádvorí Pražského hradu. Priaznivci ho privítali potleskom.

Pavel zároveň na hradnom balkóne odhalil prezidentskú štandardu. "To je tá štandarda, ktorá bola z Hradu odnesená. Bola zreštaurovaná a teraz sa na Hrad vracia ako symbol hodnôt," vyhlásil počas odhaľovania nový prezident.

Štandardu ukradla počas mandátu predchádzajúceho prezidenta Miloša Zemana diverzne umelecká skupina Ztohoven a vymenila ju za červené trenírky.

Petr Pavel zložil sľub a stal sa novým českým prezidentom



Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel zložil na Pražskom hrade prezidentský sľub do rúk predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila a stal sa tak v poradí štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V úvode schôdze prehovorila predsedníčka dolnej komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová. Na jej výzvu pristúpili k stolu na pódiu Pavel a Vystrčil. Pavel potom s rukou položenou na výtlačku Ústavy ČR vyslovil prezidentský sľub.

Hostia čakajú na inauguráciu novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla na Pražskom hrade v Prahe 9. marca 2023. Petr Pavel sa vo štvrtok (9. marca) zložením sľubu stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.
Foto: TASR/AP


"Sľubujem vernosť Českej republike. Sľubujem, že budem zachovávať jej ústavu a zákony. Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," vyhlásil pred približne 800 ľuďmi v sále.

Svoje slová potvrdil podaním ruky Vystrčilovi. Potom pri stole podpísal listinu s textom sľubu. Jeho podobu spolu s originálnymi doskami z mosadze a duralu vytvorili mladí českí umelci – typografka Petra Dočekalová a dizajnér Karel Matějka. Špeciálne pero na túto príležitosť vyrobil Marek Najvar.

Týmto okamihom sa Pavel stal novým českým prezidentom. Počas štátnej hymny bola na Pražskom hrade opätovne vztýčená prezidentská štandarda a z Petřína vojaci odpálili 21 delových sálv.

Inaugurácia Pavla sa skončila modlitbou v Katedrále svätého Víta


Inauguračný deň novej českej hlavy štátu Petra Pavla sa skončil v priestoroch Katedrály svätého Víta na Pražskom hrade ekumenickou modlitbou za vlasť a prezidenta. Počas necelej hodiny zaznela aj skladba Te Deum od Antonína Dvořáka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Prvá časť programu v katedrále sa odohrávala v Kaplnke svätého Václava. Práve z nej sa vchádza do priestoru, kde sú uložené české korunovačné klenoty. Českí a moravskí biskupi sa tam spoločne s prímasom Janom Graubnerom a jeho predchodcom kardinálom Dominikom Dukom zišli k modlitbe. Prítomné bolo aj predsedníctvo ekumenickej rady cirkví, zástupcovia českých evanjelikov aj vrchný židovský rabín.

Jedným z duchovných bol aj slovenský biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) v Česku a farár slovenského zboru ECAV v Prahe Marián Čop. Je tiež podpredsedom Ekumenickej rady cirkví.

Zaznel svätováclavský chorál a Pavlova rodina si uctila ostatky svätého Václava položením kvetov k jeho lebke. Svätec je označovaný za symbol českej štátnosti. Potom sa presunuli do priečnej lode chrámu, kde zaznela štátna hymna.

V druhej časti programu členovia Českej filharmónie a Pražského filharmonického zboru pod vedením dirigenta Jakuba Hrůšu zahrali a zaspievali latinský ďakovný hymnus Te Deum v podobe, ako ho zhudobnil skladateľ Antonín Dvořák.

Okrem toho zazneli aj iné skladby, napríklad Meditace na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka alebo časť z oratória Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka.

Hoci Pavel nie je veriaci, zahrnutím programu v katedrále do svojho inauguračného dňa chcel vyjadriť, že je prezidentom pre všetkých. V Kaplnke svätého Václava sa tiež s manželkou Evou pripojil k odriekaniu modlitby Otčenáš. Do podujatie v katedrále mala prístup aj verejnosť, ktorá mohla zaplniť jej bočné chodby.
(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Profil nového prezidenta ČR Petra Pavla



V poradí štvrtým prezidentom samostatnej ČR sa vo štvrtok zložením sľubu oficiálne stal armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. V druhom kole porazil expremiéra a podnikateľa Andreja Babiša. TASR v tejto súvislosti prináša profil bývalého najvyššie postaveného českého vojaka v NATO. Oficiálne ohlásil svoju kandidatúru za prezidenta ČR 6. septembra 2022.

Petr Pavel sa narodil 1. novembra 1961 v meste Planá neďaleko Mariánskych Lázní. Vo veku 14 rokov nastúpil na Vojenské gymnázium Jana Žižku z Trocnova v Opave. Po jeho absolvovaní pokračoval v rokoch 1979 až 1983 štúdiom na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškove. Ďalšie vojenské a civilné vzdelanie získal na vojenských akadémiách v ČR, v USA a vo Veľkej Británii.

V armáde slúžil pred revolúciou päť rokov vo výsadkovom útvare osobitného určenia. V rokoch 1985 až 1989 bol členom Komunistickej strany Česko-Slovenska (KSČ). Podľa jeho viacerých vyjadrení členstvo vtedy vnímal ako súčasť služby v armáde, ale dnes vie, že to bola chyba.

Po Nežnej revolúcii ďalších desať rokov pôsobil na rôznych funkciách vo vojenskom spravodajstve. V roku 1993 sa zúčastnil misie UNPROFOR v bývalej Juhoslávii. Jeho jednotka, ktorej velil, úspešne oslobodila uprostred chorvátsko-srbského ozbrojeného konfliktu skupinu obkľúčených francúzskych vojakov. Za túto misiu Pavel dostal francúzske najvyššie vojenské vyznamenanie, ako aj najvyššie štátne vyznamenanie - Rád čestnej légie za nevšednú odvahu.

Prvé skúsenosti vo vojenskej diplomacii získal ako zástupca vojenského a leteckého pridelenca ČR v Belgicku, Holandsku a Luxembursku. O niečo neskôr sa vrátil k špeciálnym silám ako veliteľ, keď pripravoval prvú jednotku Armády Českej republiky (AČR) vyčlenenej do NATO. Po vstupe Českej republiky do NATO a neskôr do Európskej únie zastupoval AČR na veliteľstvách v holandskom Brunssume, v belgickom Monse a vo vojenskom výbore EÚ.

Vrcholom Pavlovej vojenskej kariéry bolo vymenovanie za náčelníka Generálneho štábu (AČR) v roku 2012. Následne v roku 2015 sa stal vôbec prvým zástupcom východoeurópskej členskej krajiny Aliancie vo funkcii predsedu Vojenského výboru, ktorý je hlavným vojenským poradcom generálneho tajomníka NATO. V roku 2018 odišiel z AČR a je vo výslužbe. Počas svojej vojenskej služby dostal viacero významných českých a zahraničných vyznamenaní.

Počas prvej vlny pandémie koronavírusu v roku 2020 založil zbierku a iniciatívu "Spolu silnější", ktorá pomáhala ľuďom v prvej línii. Neskôr zostavil expertný tím, s ktorým pripravili českej vláde odporúčania v súvislosti s lepším zvládaním krízy. Zapája sa do dobrovoľníckych aktivít, najmä vo vzťahu k zdravotníckemu systému, sociálnej starostlivosti a vzdelávaním na diaľku. Je ženatý a má tri deti.

Zdroj: https://www.spolusilnejsi.cz/kdo-je-general-pavel