Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na predmestí New Yorku našli v odpadovej vode vírus detskej obrny

Na ilustrácii z roku 2014 je častica vírusu detskej obrny. Foto: TASR/AP

Laboratórne testy tiež potvrdili, že kmeň vírusu detskej obrny zistený v New Yorku je geneticky prepojený s kmeňom vírusu obrny, ktorý objavili v Izraeli a Británii.

New York 2. augusta (TASR) - Vírus detskej obrny bol v odpadových vodách na predmestí New Yorku prítomný už mesiac predtým, ako miestne zdravotnícke orgány v júli ohlásili prvý prípad potvrdenej nákazy u človeka. V noci na utorok o tom informoval úrad verejného zdravotníctva v štáte New York, píše agentúra Reuters.

V Spojených štátoch 21. júla potvrdili prvý prípad nákazy detskou obrnou za posledné desaťročie. Na toto ochorenie bola pozitívne testovaná nezaočkovaná dospelá osoba z okresu Rockland ležiacom severne od Manhattanu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo vyhlásení uviedlo, že prítomnosť vírusu v odpadových vodách naznačuje, že v New Yorku sa môže nachádzať viac ľudí, ktorí ho vylučujú v stolici. Dodalo však, že nebol potvrdený žiadny nový prípad detskej obrny, zatiaľ teda nie je jasné, či sa vírus aktívne šíri v New Yorku či iných oblastiach Spojených štátov.

Laboratórne testy tiež potvrdili, že kmeň vírusu detskej obrny zistený v New Yorku je geneticky prepojený s kmeňom vírusu obrny, ktorý objavili v Izraeli a Británii.

Americké zdravotnícke orgány zároveň vyzvali obyvateľov, aby sa dali proti vírusu detskej obrny čo najrýchlejšie zaočkovať. Aby prístup k vakcínam zjednodušili, plánujú otvoriť v New Yorku očkovacie kliniky.

Detská obrna je nákazlivá choroba, ktorá postihuje najmä deti. Napáda miechu, môže vyústiť do ochrnutia a často končí smrťou. Poliovírus, ktorý ochorenie spôsobuje, sa často prenáša kontaminovanou vodou.

V USA je vakcína proti poliovírusu dostupná od roku 1955. Vďaka nej klesol v 60. rokoch počet prípadov na menej než 100 ročne a v 70. rokoch na menej ako desať za rok, uvádza CDC. V roku 1979 bol tento vírus v USA eliminovaný, prestal sa teda bežne šíriť, hoci ojedinele prípady boli zaznamenaní v rokoch 1993 a 2013.