Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na proteste proti cenzúre zadržali v centre Alžíru 12 novinárov

Príslušníci alžírskych poriadkových síl stoja zoči-voči demonštrantom počas protestného pochodu v uliciach Alžíra 22. februára 2019. Foto: TASR/AP

Do demonštrácie v centre metropoly Alžír sa zapojilo približne 100 žurnalistov tlačených, rozhlasových a televíznych médií, ktorí pracujú pre štátne alebo súkromné organizácie.

Alžír 28. februára (TASR) - Alžírska polícia zatkla 12 novinárov zúčastňujúcich sa vo štvrtok na zhromaždení proti údajnej cenzúre informovania o protestoch proti piatemu funkčnému obdobiu prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Oznámil to reportér tlačovej agentúry AFP.

Do demonštrácie v centre metropoly Alžír sa zapojilo približne 100 žurnalistov tlačených, rozhlasových a televíznych médií, ktorí pracujú pre štátne alebo súkromné organizácie. Protestovali proti obmedzovaniu informovania o protestoch, ktoré vypukli minulý piatok 22. februára - cenzúru nariadili šéfovia médií.

"Prepustite našich kolegov!" skandovali zvyšní demonštranti, keď zatknutých odvážali v policajných dodávkach. Novinári neposlúchajú príkazy, kričali tiež.

Alžírsko zasiahla vlna protestov po tom, čo chorľavý Buteflika oznámil, že sa bude vo voľbách 18. apríla uchádzať o piate funkčné obdobie - napriek tomu, že potrebuje invalidný vozík a na verejnosti sa po mozgovej príhode z roku 2013 objavil len niekoľkokrát.

Na prvých protestoch proti kandidatúre Butefliku minulý piatok sa zúčastnili desaťtisíce ľudí a odvtedy sa demonštrácie konali denne, v provinciách aj v hlavnom meste, kde sú demonštrácie nezákonné.

Avšak niekoľko dní štátne stanice a súkromné kanály vlastnené mediálnymi magnátmi blízkymi vláde o protestoch mlčali.

Žurnalisti štátneho rozhlasu uviedli, že vedenie im nariadilo protesty spravodajsky nepokrývať.

Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) obvinila v utorok 26. februára alžírske úrady, že sa snažia médiám "nasadiť náhubok".

Buteflika (81) odletel v nedeľu do Švajčiarska na "pravidelnú lekársku kontrolu" pred voľbami, uviedol prezidentský úrad.