Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na proteste proti Tuniskému prezidentovi sa zúčastnilo vyše 3000 ľudí

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Tunisko prechádza veľkou hospodárskou krízou s prudko rastúcou infláciou a nezamestnanosťou.

Tunis 4. marca (TASR) - Viac ako 3000 ľudí sa zúčastnilo v sobotu na proteste proti tuniskej vláde, ktorý organizoval vplyvný odborový zväz UGTT. Ten prezidenta Kaísa Saída odsúdil za "násilný diskurz", ktorý rozdeľuje krajinu, a vyzval ho, aby akceptoval dialóg a demokratické spôsoby. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Sloboda, sloboda, preč s policajným štátom," kričali demonštranti v Tunise a vyzývali na "zastavenie zbedačovania" tejto severoafrickej krajiny.

Za posledné dva týždne polícia zadržala približne 20 prominentných politických osobností, prevažne Saídových oponentov, ktorí čelia obvineniam súvisiacim s korupciou či "sprisahaním voči štátnej bezpečnosti". Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch však upozornila, že na tieto obvinenia neexistujú nijaké presvedčivé dôkazy.

AFP pripomína, že prezident Saíd sa snaží pretvoriť politický systém krajiny a od júla 2021 takmer všetku moc koncentruje vo svojich rukách. Okrem rozpustenia parlamentu zaviedol novú spornú ústavu, vďaka ktorej môže aj svojvoľne menovať a odvolávať sudcov.

Saíd vo februári nariadil prijať "naliehavé opatrenia" na boj proti neregulárnej migrácii, pričom bez dôkazov tvrdil, že v krajine dochádza k "zločineckému sprisahaniu" s cieľom zmeny "demografického zloženia Tuniska".

V sobotu opustilo Tunisko repatriačnými letmi takmer 280 osôb z Mali a Pobrežia Slonoviny, ktorí sa obávali vlny násilností v dôsledku prezidentových vyjadrení proti migrantom.

Podľa oficiálnych údajov žije v krajine s 12 miliónmi obyvateľov okolo 21.000 migrantov bez dokladov.

Tunisko prechádza veľkou hospodárskou krízou s prudko rastúcou infláciou a nezamestnanosťou. Kritici vinia Saída a politické elity, že priviedli ekonomiku krajiny na pokraj bankrotu.