Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na proteste v Belehrade zatkli 71 ľudí vrátane Brita a Tunisana

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Pri potýčkach utrpelo zranenia 14 policajtov a 19 demonštrantov.

Belehrad 11. júla (TASR) - Celkovo 71 demonštrantov vrátane viacerých cudzincov z Británie, Tuniska, Čiernej Hory a Bosny zatkli počas protivládneho protestu v srbskom hlavnom meste Belehrad, ktorý sa konal v piatok večer.

Pri potýčkach utrpelo zranenia 14 policajtov a 19 demonštrantov. Oznámil to v sobotu šéf srbskej polície Vladimir Rebič, ktorého citovala agentúra HINA.

Zadržaných budú podľa Rebiča súdne stíhať. Rebič dodal, že počas protivládnych protestov, ktoré v Belehrade prebiehajú každý večer už od utorka, bolo zranených najmenej 130 policajtov.

Srbská polícia teraz prezerá videozáznamy z protestov a snaží sa zistiť totožnosť útočníkov, ktorí spôsobili zranenia policajtom, ale aj novinárom, fotografom či kameramanom médií, spomedzi ktorých sú minimálne traja vážne zranení.

Demonštranti sa v piatok večer zišli vo viacerých srbských mestách. Protest v Belehrade začal pokojne. Na násilný sa zmenil až okolo deviatej hodiny večer. Stalo sa tak po tom, ako sa skupina približne stovky agresívnych demonštrantov pokúsila dostať do budovy srbského parlamentu, čo si vynútilo zásah polície, píše HINA.

Demonštranti pred parlamentom hádzali na policajtov kamene. Niektorí hádzali aj zapálené svetlice a skandovali nacionalistické heslá, informovala AFP. Medzi 71 zadržanými bol podľa správ miestnych médií 24-ročný Brit a 54-ročný Tunisan.

Demonštrantov pobúrila reakcia vlády na pandémiu nového koronavírusu. Prvá z demonštrácii v Belehrade sa konala v utorok. Spustilo ju oznámenie prezidenta Aleksandara Vučiča, že cez víkend bude znova zavedený zákaz vychádzania, aby sa zastavila druhá vlna infekcií novým koronavírusom. Vučič pod tlakom protestov od zákazu upustil, demonštrácie však pokračovali, pričom sa zmenili na všeobecnú kritiku jeho zvládania koronakrízy.

Demonštranti si na týchto akciách vyventilovali svoju frustráciu z Vučiča, ktorý podľa nich dopomohol k druhej vlne pandémie. K uvoľneniu prísnych epidemiologických opatrení totiž pristúpil krátko pred júnovými parlamentnými voľbami, v ktorých následne zvíťazila jeho Srbská pokroková strana (SNS).

V Srbsku v ostatných týždňoch prudko stúpa počet infikovaných novým koronavírusom. Denne tam pribudne približne 250 až 350 nových prípadov nákazy a zvyšuje sa aj počet úmrtí.

Za posledných 24 hodín pritom pribudlo 345 nových prípadov a 12 úmrtí. Celkovo v Srbsku dosiaľ v súvislosti s novým koronavírusom potvrdili 18.073 prípadov nákazy a 382 úmrtí. Na dýchanie pomocou pľúcnych ventilátorov je tam aktuálne odkázaných 130 osôb.