Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na protestných manifestáciách v Bielorusku bolo dovedna 900 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hromadné protesty a demonštrácie trvajú v Bielorusku od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta.

Minsk 20. septembra (TASR) - Zhruba 900 ľudí sa zúčastnilo v sobotu na nepovolených demonštráciách v Bielorusku. Podľa aktualizovaných nedeľných informácií hovorkyne ministerstva vnútra Voľhy Čamadanavovej bolo približne 430 z nich zadržaných a 45 zostáva ešte vo väzbe, píše agentúra TASS.

"Celkový počet účastníkov 11-tich protestov neprekročil 900-vku. Ministerstvo vnútra podniklo všetky nevyhnutné kroky, aby počas demonštrácií zaistilo poriadok a bezpečnosť verejnosti... Dovedna 430 ľudí na celom území krajiny bolo zadržaných (415 v Minsku) a 385 z nich následne prepustených," napísalo ministerstvo na svojej stránke na sociálnej sieti Telegram.

Hromadné protesty a demonštrácie trvajú v Bielorusku od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta.

Prezident republiky Alexandr Lukašenko, ktorý je vo funkcii od roku 1994, v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov. Jeho hlavnú súperku a súčasnú vodkyňu opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

Vo štvrtok 17. septembra prijal k situácii v Bielorusku uznesenie Európsky parlament, ktorý touto cestou výsledky augustových prezidentských volieb neuznal a odsúdil bieloruské orgány za násilné potláčanie pokojných protestov.