Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na protestoch po smrti mladej Iránky bolo zabitých 11 ľudí

Na snímke z pondelka 19. septembra 2022 od osoby, ktorá nie je zamestnaná v agentúre Associated Press (AP), a ktorú získala agentúra AP mimo Iránu, policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu. Foto: TASR / AP

Irán v reakcii na demonštrácie obmedzil prístup k internetu.

Teherán 22. septembra (TASR) - Jedenásť ľudí vrátane štyroch príslušníkov bezpečnostných zložiek prišlo o život pri pokračujúcich protestoch, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe v Teheráne. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

Troch milicionárov, ktorí boli "mobilizovaní na boj s výtržníkmi" v mestách Mašhad, Tabríz a Kazvín, smrteľne dobodali alebo zastrelili, uviedli iránske tlačové agentúry.

Štvrtý člen bezpečnostných síl bol podľa týchto zdrojov zabitý v meste Šíráz. O život prišiel v Kazvíne aj jeden demonštrant. Iránski predstavitelia predtým potvrdili smrť šiestich demonštrantov.

Štyria prišli o život v iránskom regióne Kurdistan, odkiaľ Mahsa Amíníová pochádzala, a dvaja v provincii Kermánšáh. Iránske úrady akúkoľvek účasť na smrti demonštrantov popierajú.

Amíníovú minulý týždeň zadržala mravnostná polícia v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa aktivistov bola mladá žena príslušníkmi mravnostnej polície "bitá do hlavy obuškom" a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Podľa Teheránu zomrela prirodzenou smrťou.

Amíníová zomrela po troch dňoch v kóme v nemocnici, jej smrť úrady oznámili minulý piatok. Okrem kritiky medzinárodných predstaviteľov to vyvolalo demonštrácie v Teheráne i v ďalších iránskych mestách.

Niektoré demonštrantky si vzdorovito sňali šatky a spálili ich alebo si pred jasajúcimi davmi symbolicky ostrihali vlasy. Demonštranti vo štvrtok v uliciach miest podpaľovali policajné stanice a vozidlá. Irán v reakcii na demonštrácie obmedzil prístup k internetu.