Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na protestoch proti uväzneniu španielskeho rapera zatkli 15 ľudí

Demonštranti v kolízii s políciou po proteste v reakcii na utorkové zatknutie rapera Pabla Haséla, odsúdeného za urážku monarchie, 16. februára 2021 v Barcelone. Foto: TASR/AP

V centre Barcelony sa na podporu väzneného hudobníka zhromaždilo zhruba 1700 ľudí, pričom menšia skupina z nich zapaľovala odpadkové koše a hádzala po policajtoch kamene.

Barcelona 17. februára (TASR) - Španielska polícia zatkla v stredu 15 účastníkov protestov proti uväzneniu tamojšieho rapera Pabla Haséla, odsúdeného za urážku monarchie, ktoré sa v odohrali vo viacerých mestách po krajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na španielske úrady.

Počas demonštrácií, na ktorých došlo aj k potýčke medzi účastníkmi a políciou, sa ľahko zranilo najmenej 33 ľudí vrátane 19 policajtov, potvrdila pohotovostná služba.

V centre Barcelony sa na podporu väzneného hudobníka zhromaždilo zhruba 1700 ľudí, pričom menšia skupina z nich zapaľovala odpadkové koše a hádzala po policajtoch kamene a iné predmety, opísala scény z miesta protestu AFP.

Na snímke demonštranti na proteste proti zatknutiu španielskeho rapere Pabla Haséla v Barcelone, 16. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Demonštrácie sa odohrali aj v raperovom rodnom meste Lleila a v meste Vic zhruba 70 kilometrov severne od Barcelony, kde demonštranti zaútočili na policajnú stanicu, pričom zranili 11 policajtov, priblížila policajná hovorkyňa.

Hasél odmietol nastúpiť na výkon trestu a v pondelok sa spolu s asi 50 svojimi stúpencami zabarikádoval v budove rektorátu univerzity v meste Lleila. Išlo o posledný pokus 32-ročného speváka vyhnúť sa nástupu na deväťmesačný trest, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Patovú situáciu na univerzite po približne 24 hodinách ukončili príslušníci poriadkovej polície. Rapera zatkli a desiatky študentov, ktorí sa tomu snažili zabrániť, vyviedli z budovy univerzity.

Hasél, známy radikálnymi textami svojich piesní, tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu udelili preto, že v jednej z piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.

Španielsky raper Pablo Hasél v sprievode polície po jeho zadržaní 16. februára 2021 v španielskom meste Lleida.
Foto: TASR/AP


Petíciu na jeho podporu minulý týždeň podpísalo viac ako 200 umelcov vrátane svetoznámeho filmového režiséra Pedra Almodóvara či herca Javiera Bardema.

Celý prípad vyvolal v Španielku búrlivé diskusie. Španielska ľavicová vláda preto minulý týždeň oznámila, že navrhne zmeny v trestnom zákonníku, ktoré by v prípadoch tohto druhu zamedzili udeľovaniu väzenských trestov. Na kauzu rapera Haséla sa však už tieto zmeny vzťahovať nebudú.