Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na protestoch proti vojne na Ukrajine zadržali v Rusku takmer 400 ľudí

Policajt zadržal demonštranta počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu v Moskve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

V Moskve sa v rukách polície ocitla ľudskoprávna aktivistka Marina Litvinovičová a divadelná režisérka Jevgenija Berkovičová.

Moskva 24. februára (TASR) - Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

Aktivisti OVD-Info spresnili, že v Jekaterinburgu bolo zadržaných asi 60 ľudí. Ďalších približne 50 osôb zaistili v meste Perm a desať v Ufe, uvádza OVD-Info s odvolaním sa na príbuzných zadržaných, miestnych aktivistov a miestne médiá.

Protestné zhromaždenia sa konali aj v Novosibirsku a v Moskve, kde sa jedna z protivojnových akcií konala aj pred sídlom tlačovej agentúry TASS.

V Moskve sa v rukách polície ocitla ľudskoprávna aktivistka Marina Litvinovičová a divadelná režisérka Jevgenija Berkovičová.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo štvrtok, ešte pred očakávaným konaním väčších zhromaždení, varoval pred možným stíhaním za úradmi nepovolených akciách zvolaných "kvôli napätej zahraničnopolitickej situácii".

Ako je známe, podľa zákona platného v Rusku sa protestná akcia za účasti jedinej osoby môže konať bez úradného povolenia, čo často využívajú odporcovia súčasného vedenia, keď sa schádzajú a na dohodnutom mieste sa striedajú s plagátom či transparentom v rukách. Napriek tomu polícia často zasahuje, ak sa na určenom mieste vytvorí rad ľudí čakajúcich na to, aby sa mohli k protestnej akcii pridať.

Protesty proti vojne, ktorú Rusku rozpútalo na Ukrajine, sa vo štvrtok konali alebo ešte konajú vo viacerých metropolách i menších mestách sveta: Berlíne, Sydney, Barcelone, Madride, Bejrúte, Štokholme, Tokiu, Rige, Tallinne, Varšave, Osle, Haagu, Paríži.

Mnohé z týchto protestov sa uskutošnili pred sídlami ruských veľvyslanectiev a zúčastnili sa na nich nielen príslušníci ukrajinskej diaspóry v danej krajine, ale aj miestni obyvatelia podporujúci Ukrajinu.