Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na protestoch v Paríži vypukli násilnosti, zaútočili aj na hasičov

Demonštranti kráčajú s bannerom pri horiacom smetnom koši počas výtržností na prvomájovom protestnom zhromaždení organizovanom francúzskymi odborármi pri príležitosti medzinárodného Sviatku práce v Paríži 1. mája 2022. Foto: TASR/AP

Výtržníci v čiernom oblečení demolovali jednu z parížskych reštaurácií McDonald's, ako aj viaceré realitné kancelárie či banky, pričom rozbíjali okná a zapaľovali odpadkové koše.

Paríž 1. mája (TASR) - Polícia vo francúzskej metropole Paríž nasadila v nedeľu slzotvorný plyn voči anarchistom, ktorí pustošili priestory podnikov počas protestov v deň Sviatku práce. Demonštranti vyjadrovali okrem iného nesúhlas s politikou novozvoleného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Na demonštráciách vo Francúzsku sa zúčastnili tisíce ľudí, ktorí vyzývali na zvýšenie miezd a na Macrona apelovali, aby upustil od plánov zvýšiť dôchodkový vek zo 62 na 65 rokov. Väčšina zhromaždení mala pokojný priebeh, avšak násilnosti vypukli v Paríži neďaleko Námestia republiky na úvod protestného pochodu a tiež na jeho konci na Národnom námestí vo východnej časti mesta.

Výtržníci v čiernom oblečení demolovali jednu z parížskych reštaurácií McDonald's, ako aj viaceré realitné kancelárie či banky, pričom rozbíjali okná a zapaľovali odpadkové koše. Pokúsili sa tiež postaviť barikádu. Polícia uviedla, že zaútočili dokonca na hasičov, ktorí sa snažili zneškodniť požiar.

Demonštranti držia transparent počas prvomájového protestného zhromaždenia organizovanom francúzskymi odborármi pri príležitosti medzinárodného Sviatku práce v Paríži 1. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na Twitteri odsúdil násilnosti ako "neprijateľné". V Paríži bolo podľa jeho slov do večerných hodín zadržaných 29 ľudí.

V Paríži a ďalších mestách Francúzska vrátane Lille, Nantes, Toulouse a Marseille sa konalo približne 250 zhromaždení. V hlavnom meste krajiny sa k odborárom pridali politici - zväčša z ľavicového tábora - a klimatickí aktivisti.