Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na protesty proti rastu cien v Magdeburgu a Lipsku prišli tisíce ľudí

Tisíce ľudí na proteste proti rastu cien energií v Lipsku. 5. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Protestujúci okrem iného vyzývali na ukončenie sankcií uvalených na Rusko v spojitosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine.

Magdeburg 6. septembra (TASR) - Viac ako 2000 ľudí sa zišlo na pondelkovej demonštrácii v nemeckom meste Magdeburg, ktorú zvolala krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) s cieľom protestovať proti narastajúcim cenám a životným nákladom. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na údaje polície. Podľa samotných organizátorov prišlo na zhromaždenie a následný pochod mestom až 6000 ľudí.

Účastníci protestu s názvom "Zastavme explóziu cien", ktorý zorganizovala sasko-anhaltská pobočka AfD, kritizovali podľa nich nedostatočné opatrenia nemeckej spolkovej vlády namierené na zníženie zaťaženia občanov v súvislosti so stúpajúcimi nákladmi. Ohradili sa tiež proti zahraničnej a environmentálnej politike Berlína.

Protestujúci okrem iného vyzývali na ukončenie sankcií uvalených na Rusko v spojitosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine.

Reportéri na mieste uviedli, že na demonštrácii sa nezúčastnili len prívrženci AfD, ale ľudia všetkých spoločenských vrstiev a vekových skupín vrátane dôchodcov, píše na svojom webe stanica Mitteldeutscher Rundfunk. Ako povedali novinárom, trápia ich najmä obavy zo zvyšovania cien energií.

Oliver Kirchner, predseda frakcie AfD v krajinskom sneme v Sasku-Anhaltsku, poznamenal, že otázka pomoci domácnostiam čo sa týka navyšovania cien bude predmetom tohtotýždňového zasadnutia tamojšieho parlamentu.

DPA podotýka, že nemecký kancelár Olaf Scholz a minister hospodárstva Robert Habeck vyjadrili znepokojenie z možných nepokojov vzhľadom na nárast cien, a to najmä cien energií.

Tisíce ľudí demonštrovali v pondelok večer aj v saskom meste Lipsko proti energetickej a sociálnej politike nemeckej vlády. Strana Ľavica ohlásila protest s heslom "Horúca jeseň proti sociálnemu chladu". Ľavicové i pravicové zoskupenia vrátane pravicovo-extrémistickej strany Slobodné Sasko (Freie Sachsen) mobilizovali ľudí na účasť na ďalších šiestich zhromaždeniach.

Podľa denníka Die Welt došlo medzi prívržencami ľavicového a pravicového tábora k bitkám a nálada bola čiastočne agresívna. Protestujúci kričali na policajtov, že sú "zradcovia ľudu". Hovorca polície uviedol, že niektorí protestujúci boli pripravení použiť násilie a vyvolávali konfrontácie. Výrazne obmedzená bola pre protest doprava v centra mesta.