Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na protivládnom proteste v Arménsku zadržali 61 ľudí

Arménsky premiér Nikol Pašinjan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Protivládne demonštrácie v Arménsku sa konajú takmer denne už od 17. apríla. Premiér sa stal terčom nevraživosti po tom, ako v parlamente hovoril o potrebe podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom.

Jerevan 10. mája (TASR) - Polícia v Arménsku zadržala v utorok 61 účastníkov demonštrácie, ktorí v uliciach hlavného mesta Jerevan požadovali odstúpenie premiéra Nikola Pašinjana. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na miestne tlačové agentúry.

Na videozáznamoch je vidieť, ako skupiny policajtov, ktorí sa dostali do násilných zrážok s demonštrantmi, zatýkajú účastníkov. Na proteste sa podľa agentúr zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Protivládne demonštrácie v Arménsku sa konajú takmer denne už od 17. apríla. Premiér sa stal terčom nevraživosti po tom, ako v parlamente hovoril o potrebe podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom. Minulý štvrtok na protivládnych protestoch zadržali najmenej 92 ľudí.

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou Arménov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne podpísal Ruskom sprostredkované prímerie s Arménskom.