Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Na protivládny protest v Budapešti prišli tisíce ľudí

Tisíce protestujúcich sa zhromaždilo v sobotu 6. apríla 2024 v Budapešti na protivládnej demonštrácii zorganizovanej kritikom premiéra Viktora Orbána a bývalým bruselským diplomatom jeho administratívy Péterom Magyarom. Na snímke Péter Magyar (uprostred) medzi účastníkmi protestu na Deákovom námestí 6. apríla 2024. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Zhromaždenie zorganizoval právnik a niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy Péter Magyar.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 6. apríla (TASR) - Pod heslom "Národný pochod a demonštrácia za nové Maďarsko" sa zišli v Budapešti v sobotu popoludní tisíce ľudí, ktorí protestovali proti vláde premiéra Viktora Orbána. Zhromaždenie zorganizoval právnik a niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy Péter Magyar, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Dav, ktorý sa vydal so štátnymi vlajkami z Deákovho námestia na Kossuthovo námestie pred budovu parlamentu, skandoval: "Špinavý Fidesz!", "Nebojíme sa!" a ďalšie protivládne heslá.



"Fidesz zradil vlastných voličov. Táto moc nie je kresťanská, ani konzervatívna, ale ani buržoázna. To, čo vidíme, je posledný zúfalý pokus vládnucej triedy v bezvýchodiskovej situácii udržať si ukradnuté bohatstvo a moc," povedal Magyar v prejave pred budovou parlamentu.

Magyar na protest proti praktikám Orbánovej vlády vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Pre verejnosť sa stal známym po vypuknutí aféry okolo amnestie udelenej v kauze týkajúcej sa pedofílie, pre ktorú vo februári odstúpila i maďarská prezidentka Katalin Nováková.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)