Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na protivládnych protestoch v Arménsku zadržali 125 ľudí

Policajti zadržali demonštranta počas protestného zhromaždenia v Jerevane v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR/AP

Demonštranti žiadajúci odstúpenie arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana si v nedeľu rozložili v centre Jerevanu stany a ohlásili nepretržitý protest.

Jerevan 2. mája (TASR) - Polícia zadržala v pondelok v arménskej metropole Jerevan 125 účastníkov protivládneho protestu, ktorí blokovali dopravu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Demonštranti žiadajúci odstúpenie arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana si v nedeľu rozložili v centre Jerevanu stany a ohlásili nepretržitý protest. Neskôr vytvorili barikády z košov na odpadky a mestských lavičiek a úplne zablokovali dopravu na Francúzskom námestí, ktoré spája štyri hlavné ulice arménskej metropoly.

Práve demonštrantov blokujúcich dopravu v centre mesta zadržala v pondelok miestna polícia, ktorá uviedla, že sa demonštranti odmietli riadiť nariadeniami jej príslušníkov.

Policajti počas potýčky s demonštrantmi na protestnom zhromaždení v Jerevane v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Protesty za odstúpenie Pašinjana sa v Arménsku obnovili minulý mesiac po tom, čo premiér v arménskom parlamente hovoril o potrebe uzatvorenia mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Tieto dve krajiny totiž vedú desaťročia trvajúci spor o územie Náhorného Karabachu. V roku 2020 vypukol v tomto spornom regióne ozbrojený konflikt, ktorý si vyžiadal približne 6500 obetí. Boje napokon ukončila dohoda o prímerí sprostredkovaná Ruskom, v rámci ktorej sa Arménsko vzdalo časti území, ktoré desaťročia ovládalo. V Arménsku sa táto časť dohody vnímala ako poníženie, čo viedlo k týždne trvajúcim masovým protivládnym protestom a ku kritike Pašinjana za to, že s touto dohodou súhlasil.

Arménsko a Azerbajdžan sa tento rok blížia k uzatvoreniu ďalšej mierovej dohody a arménska opozícia kvôli nej začala opäť zvolávať protesty proti Pašinjanovi. Tie sa konajú v Jerevane od 17. apríla takmer každý deň, píše AP.