Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na protivojnových protestoch v Rusku zadržali viac ako 4300 ľudí

Na snímke policajti a zadržaná žena v piatok 25. februára 2022 v ruskej Moskve. Foto: TASR/AP

Posledné protesty s podobným počtom zatknutí sa v Rusku uskutočnili v januári roku 2021, keď tisíce ľudí požadovali prepustenie opozičného vodcu Alexeja Navaľného.

Moskva 6. marca (TASR) - Ruská polícia zadržala v nedeľu na protivojnových protestoch, ktoré sa konali v rôznych mestách krajiny, viac ako 4300 ľudí.

Podľa agentúry Reuters to uviedla nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty, ktorá dodala, že protesty proti ruskej invázii na Ukrajinu sa konali v 56 ruských mestách.

Ruské ministerstvo vnútra pred tým - podľa Reuters - uviedlo, že polícia zadržala približne 3500 ľudí, z toho 1700 v Moskve, 750 v Petrohrade a 1061 v iných mestách.

Celkovo sa na protestoch podľa rezortu vnútra zúčastnilo 5200 ľudí.

Skupina OVD-Info však uviedla, že zdokumentovala zadržanie najmenej 4366 ľudí v 56 rôznych mestách Ruskej federácie.

Marija Kuznecovová, hovorkyňa OVD-Info, poukázala na to, že "dnes sme svedkami dosť veľkých protestov, dokonca aj v sibírskych mestách, kde sme len zriedka vídali taký počet zatknutí."

Posledné protesty s podobným počtom zatknutí sa v Rusku uskutočnili v januári roku 2021, keď tisíce ľudí požadovali prepustenie opozičného vodcu Alexeja Navaľného, ktorého polícia zatkla priamo na letisku, bezprostredne po jeho návrate z Nemecka, kde sa liečil a zotavoval z otravy nervovou látkou triedy novičok.

Reuters dodal, že niektoré ruské štátom kontrolované médiá v nedeľu priniesli krátke správy o nedeľňajších protestoch, ale nezaradili ich medzi priority svojho spravodajstva.

Ruská tlačová agentúra RIA informovala, že námestie Manežnaja, ležiace v centre Moskvy a neďaleko od Kremľa, "oslobodila" polícia, ktorá zatkla niektorých účastníkov nepovoleného protestu proti tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine - takto vpád ruských síl na územie susedného štátu označuje ruské politické a vojenské vedenie.

RIA tiež priniesla zábery, ako priaznivci politiky Kremľa jazdia v autách v kolónach po moskovskom nábreží s ruskými vlajkami. Na autách mali nálepky, v ktorých heslá obsahovali písmená "Z" a "V" - používané ruskými silami ako rozlišovací znak na tankoch a obrnených vozidlách operujúcich na Ukrajine.

Svetové agentúry informovali, že protivojnové protesty sa v nedeľu opäť konali vo viacerých mestách sveta.

Podľa Reuters sa k nim pridalo aj najväčšie mesto Kazachstanu - Alma-Ata, kde na protivojnový míting prišlo asi 2000 ľudí. Reuters poznamenal, že túto informáciu prevzatú zo sociálnych sietí sa mu nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.