Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na ruskej strane hranice s Ukrajinou prišiel o život vojenský kňaz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Arťomov prišiel o život vo štvrtok, keď ruskú dedinu Žuravľovka v Belgorodskej oblasti zasiahla raketa typu Smerč vystrelená z ukrajinského územia z pozícií ukrajinskej armády.

Moskva 25. marca (TASR) - Prvou známou obeťou paľby z ukrajinských pozícií sa na ruskom území stal vojenský pravoslávny kňaz Oleg Arťomov, napísal v piatok denník Le Parisien.

Arťomov prišiel o život vo štvrtok, keď ruskú dedinu Žuravľovka v Belgorodskej oblasti zasiahla raketa typu Smerč vystrelená z ukrajinského územia z pozícií ukrajinskej armády.

Le Parisien sa vo svojej správe odvolal na ruské médiá citujúce vyhlásenie ruskej pravoslávnej cirkvi. Ruské médiá poznamenali, že ide o prvú obeť na ruskom území oznámenú od 24. februára, keď sa na Ukrajine začala ruská invázia.

Podľa ruskej tlače, ktorú citoval Le Parisien, bol tento 65-ročný kňaz pôvodne námorným dôstojníkom a zúčastnil sa na vojne v Čečensku, kde bol príslušníkom kozáckych jednotiek. Kňazské svätenie prijal v roku 1999. Ako lodný kňaz sa potom zúčastnil na dvoch cestách okolo sveta, ktoré podnikla vedecká loď Admirál Vladimirskij. V posledných rokoch bol mimo služby, do armády sa vrátil, keď sa začala ruská invázia na Ukrajine.

Obec Žuravľovka leží na ruskom území, len dva kilometre od hranice s Ukrajinou a od ukrajinského mesta Charkov, kde sa odohrávajú ťažké boje,, ju delí 30 kilometrov.

Prvý prípad, keď na územie Žuravľovky dopadol projektil vystrelený z Ukrajiny, zaznamenali 23. marca. Zranenia pri tom utrpeli traja ľudia. Poškodených bolo viac ako 20 domov a áut. V noci na 24. marca došlo v Žuravľovke k niekoľkým výbuchom súvisiacim s konfliktom v susednej krajine. V dôsledku ostreľovania bolo z dediny evakuovaných 196 ľudí.