Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny sa zrútilo do šachty a zabilo deväť baníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Najhoršie banské nešťastie v postsovietskej histórii krajiny sa stalo v roku 2007 na východe, keď pri výbuchu v bani Zasiaďko zahynulo vyše 100 baníkov.

Kyjev 7. septembra (TASR) – Deväť baníkov zahynulo a ďalších 19 utrpelo zranenia, keď sa v pondelok pretrhlo lano klietky v uhoľnej bani na východe Ukrajiny kontrolovanom separatistami. V utorok o tom informovali miestne úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Pracovníci práve zostupovali do banskej šachty v meste Voznesenovka v Luhanskej oblasti, keď došlo k nehode a baníci sa zrútili.

„Lano klietky, ktorá baníkov spúšťala na ich pracovisko, sa pretrhlo," uviedla v oznámení záchranná služba v samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

Telá deviatich ľudí už vyniesli na povrch, 19 osôb hospitalizovali.

„Vznikla vládna komisia, ktorá nehodu prešetrí," dodala záchranná služba.

Smrteľné nehody sú v ukrajinských baniach bežné. Väčšina baní sa nachádza práve na priemyselnom východe Ukrajiny. Mnohé bane sú podfinancované a zle vybavené a časté je aj porušovanie bezpečnostných predpisov.

Najhoršie banské nešťastie v postsovietskej histórii krajiny sa stalo v roku 2007 na východe, keď pri výbuchu v bani Zasiaďko zahynulo vyše 100 baníkov.

Kyjev bojuje proti proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny od roku 2014. Tento konflikt si vyžiadal vyše 13.000 životov.