Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Boko Haram prepustilo na slobodu 21 unesených školáčok z Nigérie

Na videosnímke zverejnenej 12. mája 2014 nigérijskou teroristickou skupinou Boko Haram sú unesené školáčky, ktoré sa modlia. Foto: TASR/AP

Prezident víta prepustenie týchto dievčat, ale varoval Nigérijčanov, aby mali na pamäti fakt, že v dôsledku terorizmu bolo zabitých vyše 30.000 našich spoluobčanov.

Abuja 13. októbra (TASR) - Dvadsaťjeden z vyše 200 nigérijských dievčat, ktoré uniesla extrémistická skupina Boko Haram v roku 2014 zo školy v nigérijskom Chiboku, prepustili na slobodu. Na Twitteri to dnes oznámil hovorca nigérijského prezidenta Muhammada Buhariho.

"Potvrdzujeme, že 21 z nezvestných dievčat z Chiboku bolo prepustených a sú v starostlivosti ministerstva štátnych služieb," citovala hovorcu tlačová agentúra DPA.

"Prepustenie obmedzeného počtu dievčat je výsledkom rokovaní medzi vládou a Boko Haram," dodal Mallam Garba Shehu v ďalšom tvíte.

"Prezident víta prepustenie týchto dievčat, ale varoval Nigérijčanov, aby mali na pamäti fakt, že v dôsledku terorizmu bolo zabitých vyše 30.000 našich spoluobčanov," dodal hovorca.



Dievčatá vyzdvihol z dohodnutej oblasti v nigérijskom štáte Borno na severovýchode krajiny vojenský vrtuľník, citovala vládny zdroj webová stránka Sahara Reporters.

Príslušníci Boko Haram uniesli 14. apríla 2014 zo školskej spálne v obci Chibok 276 dievčat a mladých žien. Iba asi 50 z nich sa podarilo ihneď tejto islamistickej povstaleckej skupine ujsť.

Napriek rôznym pokusom o pátranie po nezvestných dievčatách a vyjednávaniu s radikálnou skupinou sa armáde doteraz podarilo zachrániť iba jedno z dievčat, a to v máji.

Zvyšok je naďalej v rukách Boko Haram, ktoré si z nich urobilo sexuálne slúžky alebo ich prinútilo k manželstvu.