Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Na slovinsko-chorvátskej hranici zadržali vyše 100 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aj keď podobné incidenty na hraniciach s Chorvátskom nie sú ničím výnimočným, zadržanie takéhoto počtu migrantov súčasne je zriedkavé.

Ľubľana 28. septembra (TASR) - Viac ako 100 migrantov zadržala slovinská polícia za jediný večer po tom, ako prekročili hranice krajiny s Chorvátskom. Informovala o tom agentúra AFP.

Väčšina migrantov pochádza z Pakistanu a Bangladéša a podľa slovinskej polície ich pravdepodobne pošlú späť do Chorvátska.

Aj keď podobné incidenty na hraniciach s Chorvátskom nie sú ničím výnimočným, zadržanie takéhoto počtu migrantov súčasne je zriedkavé. Podľa polície bolo v nedeľu večer celkovo zadržaných 113 nelegálnych migrantov na rôznych miestach neďaleko mesta Ilirska Bistrica neďaleko južnej hranice s Chorvátskom.

Starosta mesta Ilirska Bistrica Emil Rojc pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu uviedol, že v posledných týždňoch tam stúpol počet pokusov o nepovolený vstup do krajiny.

Ešte skôr počas víkendu zadržali bezpečnostné zložky neďaleko Ilirskej Bistrice 30 ďalších migrantov. Okrem nich objavili 34 migrantov aj v dodávke, ktorú šoféroval belgický občan neďaleko mesta Celje, severovýchodne od hlavného mesta Ľubľana.

Minister vnútra Aleš Hojs v pondelok vyhlásil, že "všetky tieto prípady - vrátane prípadov z mesta Ilirska Bistrica - ukazujú, že organizovaný trh nezákonného prevádzačstva prekvitá". Dodal, že v slovinských väzniciach sa v súčasnosti nachádza približne 100 obchodníkov s migrantmi.

Za prvých osem mesiacov roku 2020 bolo v Slovinsku zaregistrovaných celkovo 10.223 nelegálnych prekročení hraníc. Napriek spomaleniu tohto trendu spôsobenému koronavírusovou pandémiou ide o nárast o 3,3 percenta oproti rovnakému obdobiu z roku 2019.

Podľa policajných štatistík je tento rok najviac zadržaných z Pakistanu a Maroka.