Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na španielskom ostrove La Palma obnovili prevádzku letiska

Erupcia sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov v stredu 29. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Na sopke Cumbre Vieja, ktorá sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije 85.000 obyvateľov, došlo k erupcii 19. septembra.

Madrid 9. októbra (TASR) - Letisko na španielskom ostrove La Palma v sobotu obnovilo svoju prevádzku po 48 hodinách, počas ktorých bolo v dôsledku nahromadenia popola zo sopky Cumbre Vieja uzavreté. Miestne letecké spoločnosti očakávajú, že lety sa im podarí obnoviť neskôr v priebehu dňa, píše agentúra AFP.

Španielsky štátny prevádzkovateľ letísk AENA v sobotu na Twitteri oznámil, že prevádzka letiska na ostrove La Palma bola obnovená. Zároveň dodal, že na letisku prebiehajú čistiace práce a nie je jasné, kedy tam znova obnovia lety.

Letisko bolo zatvorené aj 25. septembra po tom, čo hustý oblak sopečného popola prinútil letecké spoločnosti zrušiť lety. Napriek tomu, že letisko uviedli do prevádzky už o deň neskôr, lety obnovili až 29. septembra.

Na sopke Cumbre Vieja, ktorá sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije 85.000 obyvateľov, došlo k erupcii 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

Podľa AFP sa v sobotu ráno zrejme prepadla časť kužeľa sopky, v dôsledku čoho z nej dolu svahmi začalo tiecť niekoľko nových lávových prúdov smerom k tamojšej priemyselnej zóne.

Prúd lávy, ktorá na španielskom ostrove stále vyteká zo sopky La Palma, zničil podľa agentúry Reuters v sobotu v dedine Callejon de la Gata ďalšie najmenej štyri domy. Na ostrove zaznamenali v sobotu aj sériu 37 otrasov, z ktorých najsilnejší dosiahol 4,1 stupňa Richterovej stupnice.