Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na správy o zabíjaní civilistov v Buči reagovali OSN, Johnson i Macron

Na snímke masový hrob počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu.

Ženeva/Londýn/Paríž 3. apríla (TASR) - Masové hroby objavené v ukrajinskom meste Buča vyvolávajú vážne otázky o možných vojnových zločinoch páchaných počas vojny na Ukrajine, uviedla v nedeľu OSN. K zabíjaniu civilistov v Kyjevskej oblasti sa vyjadrili medzičasom aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson TASR o tom informuje na základe správ od agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Dosiaľ dostupné informácie vyvolávajú vážne a znepokojujúce otázky o možných vojnových zločinoch a závažných porušeniach medzinárodného humanitárneho práva," uviedol Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

Na zábery z Kyjevskej oblasti zachytávajúce bezvládne telá civilistov v uliciach a správy od ukrajinských orgánov o stovkách mŕtvych civilistov reagovali medzičasom aj britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Ohavné útoky Ruska voči nevinným civilistom v mestách Irpiň a Buča sú ďalším dôkazom toho, že Putin a jeho armáda páchajú na Ukrajine vojnové zločiny," povedal predseda britskej vlády. Zároveň pripomenul, že Londýn podporuje Medzinárodný trestný súd (ICC) v jeho vyšetrovaní možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných na Ukrajine.

Britský minister spravodlivosti Dominic Raab v tejto súvislosti "schválil dodatočnú finančnú podporu a nasadenie špecializovaných vyšetrovateľov," dodal Johnson.
Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron v Bruseli v piatok 25. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Macron v nedeľu podľa denníka The Guardian vyhlásil, že Rusko "bude musieť zodpovedať za zločiny spáchané proti ukrajinským civilistom v Buči."

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová následne ohlásila, že ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky.