Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na súde v USA obvinili Líbyjčana za atentát na lietadlo nad Lockerbie

Na archívnej snímke z 22. decembra 1988 policajti a vyšetrovatelia si prezerajú vrak dopravného lietadla amerických aerolínií Pan Am po bombovom atentáte na poli v škótskom meste Lockerbie. Foto: FOTO TASR/AP

Federálna prokuratúra uviedla, že nemá v úmysle žiadať pre obvineného trest smrti, ale Masúdovi hrozí v prípade odsúdenia doživotné väzenie.

Washington 12. decembra (TASR) - Líbyjčana obviňovaného z výroby bomby, ktorá v roku 1988 odpálila dopravné lietadlo americkej spoločnosti Pan Am nad Škótskom a zabila 270 ľudí, v pondelok oficiálne obvinili na americkom súde. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Líbyjčan Abú Agila Muhammad Masúd Chajr al-Marímí, ktorý údajne pracoval ako tajný agent pre režim bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, bol obvinený zo "zničenia lietadla s následkom smrti".

Federálna prokuratúra uviedla, že nemá v úmysle žiadať pre obvineného trest smrti, ale Masúdovi hrozí v prípade odsúdenia doživotné väzenie.

Lietadlo americkej spoločnosti Pan Am, linka č. 103 z Londýna do New Yorku, explodovalo vo vzduchu 21. decembra 1988. O život prišlo všetkých 259 osôb na palube, ako aj 11 ľudí zo škótskeho mesta Lockerbie, nad ktorým sa stroj v čase explózie nachádzal.